Hoe werkt Twitter?

Hoe moet ik me aanmelden bij Twitter?

06 februari 2013

Overtuigd van het feit dat Twitter voor jou als ondernemer veel kan betekenen? Tijd om een account aan te maken!

E-book Eerste hulp bij Social media

Als je een Twitter-account wil aanmaken, surf je naar www.twitter.com. Rechts op de pagina klik je op de grote gele knop met 'Sign Up'.

Welke gebruikersnaam moet ik kiezen?

Als je de account puur voor zakelijke doeleinden wil gebruiken, is het het beste om je bedrijfsnaam als gebruikersnaam te kiezen. Zo kunnen mensen je makkelijk vinden. Let er trouwens op dat je gebruikersnaam niet langer mag zijn dan 15 tekens. Vul ook een zakelijk e-mailadres in bij deze account. Je eigen naam kun je later nog toevoegen aan de korte bio (van maximaal 160 tekens). Google indexeert deze namelijk ook. 

Tip: Als je erachter komt dat iemand anders jouw bedrijfsnaam onterecht gebruikt, kun je contact opnemen met Twitter. Zij lossen dit voor je op. 

Tip: In de bio vertel je kort wat je verwacht van Twitter. Gebruik je zelfgemaakte achtergrond om meer informatie over jouw bedrijf kwijt te kunnen. 

Personaliseren van je pagina

Om je Twitter-pagina een professionele uitstraling te geven, gebruik je een relevante foto (bijvoorbeeld het logo van je bedrijf) en verander je de achtergrond van je profielpagina. Dit kan je veranderen als je rechtsboven op 'Settings' klikt. Als je goed bent met Photoshop, kun je zelf een achtergrond ontwerpen. 

Hoe vind ik mensen om te 'followen'

Nu is het zaak om interessante mensen of instanties te gaan volgen. Die vind je door rechts in de zoekbalk een (bedrijfs)naam of trefwoord in te vullen. Je krijgt dan een lijst met gebruikers en/of tweets waar jouw zoekterm in voorkomt. Beoordeel zelf of deze twitteraars relevant genoeg zijn om te volgen, en klik op 'follow' als dit het geval is. Je kunt ook specifiek op mensen zoeken. Klik dan op 'Search People' (naast 'Settings'). 

Tip: Als je iemand juist niet meer wil volgen, kun je diegene 'unfollowen'. Dat doe je door je met je muis over de gebruikersnaam te bewegen en in het pop-up menu op het wieltje (rechtsonder) te klikken. Kies dan voor 'Unfollow ...'. 

Hoe gaan mensen mij 'followen'?

Als je iemand volgt, krijgt hij of zij automatisch bericht. Grote kans dat deze twitteraar jouw account bekijkt en jou ook gaat volgen als je interessante tweets hebt. Plaats dus relevante berichten, en je zult zien dat je schare volgers steeds groter wordt. 

Twitteren op je smartphone

Je kunt je tweets posten via internet, maar ook via applicaties voor je smartphone. Zo is er een Twitter-app, maar kun je ook Tweetdeck, Echofon, Twhirl of Twitterific gebruiken. Voor elke soort mobiele telefoon is er wel een applicatie. Google op jouw type telefoon + Twitter en je vindt de juiste app. 

Tweet tweet!

Als je al deze stappen hebt doorlopen, ben je er klaar voor: je eerste tweet. Nu is de vraag: wat moet ik twitteren?