Hoe kan ik als zakelijk dienstverlener duurzaam ondernemen?

People, Planet, Profit telt ook in de dienstensector

Ook als je niet te maken hebt met arbeidsomstandigheden in het buitenland of vervuilende schoorstenen kun je maatschappelijk verantwoord ondernemen, zoals in de zakelijke dienstverlening.

People

Een prettige, veilige en gezonde werkomgeving is één van de aspecten die onder mvo valt. Bijvoorbeeld door medewerkers zich te laten ontwikkelen door het aanbieden van opleidingen. Denk ook aan een diversiteitsbeleid, om vrouwen en allochtonen aan te trekken. Ook het inzetten van personeel voor goede doelen past in duurzaam ondernemen.

Als dienstverlener kun je zeker ook je bijdrage leveren aan een beter milieu. Je kunt duurzame producten inkopen, bijvoorbeeld computers met een groen keurmerk. Ook kun je allerlei maatregelen nemen om energie te besparen en je afval te verminderen. En kijk eens naar de huisvesting; hoeveel energie gaat verloren door bijvoorbeeld een slechte isolatie van het pand?

Kijk ook eens naar de economische effecten van jouw bedrijf op de omgeving. Sponsoring van bijvoorbeeld de lokale voetbalclub, investering in infrastructuur of lokaal inkopen levert niet alleen het bedrijf zelf maar ook de omgeving voordeel op. Een gezonde economische bedrijfsvoering betekent bijvoorbeeld ook dat je respectvol omgaat met belastingen en de betalingstermijn van leveranciers.

Op de Energiedesk vind je diverse besparingstips voor verschillende branches, waaronder ook de zakelijke dienstverlening. Ook is er het Green Office Initiative, gericht op duurzame kantoren. Specifiek voor duurzame in- of verhuur van externe advies- en interim-diensten is de GC Norm opgesteld.

Wat vind je van dit artikel?