Hoe kan ik energie besparen door bouwkundige maatregelen?

Van isoleren tot infraroodfoto’s

15 augustus 2013

Een bekende vorm van energie besparen is isolatie. Helaas blijkt dat ondernemers nog lang niet genoeg isoleren. Tegelijkertijd biedt dat natuurlijk kansen. In essentie kijk je waar je warmte verliest in je bedrijf.

Warmteverlies treedt veel op bij ramen en deuren, maar er gaat ook veel warmte verloren door gaten en kieren waar we ons minder van bewust zijn. Het resulteert in zogeheten energielekkage. Je kunt hiervoor verschillende maatregelen nemen.

Goede dak-, vloer- en gevelisolatie leveren flinke besparingen op. Vergeet hierbij glasisolatie niet. Als ondernemer kun je zelf bepalen hoeveel kosten je voor isolatie wilt maken. Bij vrij grondige isolatie is de terugverdientijd gemiddeld acht jaar. Maar dit besparen van energie kan sneller.

Energie-folie

Er zijn verschillende mogelijkheden om je bedrijfspand te isoleren. Om het redelijk eenvoudig te houden, is het mogelijk om energieverlies met zogeheten energiefolie te voorkomen. Dat is enkele jaren geleden ontwikkeld en wint langzaam terrein. Ook is het mogelijk om isolatiemateriaal in bestaande muren aan te laten brengen. Deze ingreep kost vrij weinig tijd. Hetzelfde geldt in veel gevallen voor vloerisolatie.

Infraroodfoto’s

Om de ‘lekkageplekken’ goed in kaart te brengen, kun je infraroodfoto’s laten maken die de temperatuur(verschillen) visualiseren. Zo’n foto laat je gebruikelijk van de gevels maken om te zien welke punten het warmst zijn en dus energie lekken.

Tip

Je kunt je pand dus op allerlei manieren isoleren. Dat betekent ook dat de prijzen niet altijd gelijk hoeven te zijn. Het is daarom aan te raden om vooraf verschillende offertes op te vragen, zodat je de prijzen kan vergelijken. Zo weet je zeker dat je een zo goedkoop mogelijke investering doet.