Word ondernemer, koop een bedrijf!

Column | Van zzp naar een echte onderneming

27 februari 2019

Ruim tien procent van de Nederlandse beroepsbevolking is een 'zelfstandige zonder personeel'. Goed nieuws voor zzp'ers: de komende vijf jaar ontstaan er volop kansen om een bedrijf over te nemen!

De meeste zzp’ers verhuren zich als freelancer op de arbeidsmarkt. Dat doen ze voor eigen rekening en risico. Maar hoewel veel zzp’ers zichzelf graag zien als ondernemer, zijn ze vooral gericht op het principe van uurtje-factuurtje. Het draait allemaal om tijd declareren en het binnenhalen van de volgende opdracht. Van waarde creëren is op deze manier beperkt  sprake.

Vicieuze cirkel

Wat kun je nou doen om niet tot in de lengte van jaren als een surrogaat-ondernemer door het leven te gaan? Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel van een schoorsteen die moet roken, uren verkopen en daardoor te weinig tijd overhouden om een echt bedrijf op te bouwen? Want we weten allemaal dat een bedrijf van de grond af aan opbouwen bloed, zweet en tranen kost. Bovendien is de kans van slagen beperkt, na 5 jaar is meer dan de helft van de starters er al weer mee gestopt.

Tijd voor overnames

Gelukkig is er nu goed nieuws voor zzp´ers met ondernemende ambities. De komende 5 jaar komen er in Nederland een kleine honderdduizend bedrijven op de markt. De babyboom-generatie gaat namelijk definitief met pensioen. Het overdragen van deze bedrijven kan niet eindeloos worden uitgesteld. Vooral nu de economie weer aantrekt neemt het aantal te koop aangeboden bedrijven weer fors toe.

Zelf op zoek naar een bedrijf?

Bekijk onderstaande bedrijven. Deze staan sinds kort te koop. Reageer kosteloos op interessante profielen en kom direct in contact met de verkoper.

Gefaseerde overname

Afhankelijk van je financiële middelen zijn er meerdere opties mogelijk. Naast een volledige overname, kun je ook kiezen voor een gefaseerde overname. Daarbij neem je als koper in eerste instantie de helft of een derde van het bedrijf over, en betaal je de rest van het overnamebedrag uit de toekomstige winst. De verkoper moet het met deze voorwaarden overigens nog wel eens zijn, want die heeft liever boter bij de vis.

Grote slagingskans

Kortom, kansen volop voor zzp´ers met de wens om een eigen bedrijf te leiden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de slagingskans van zo’n vliegende start groot is. Ruim 90 procent van de overgenomen bedrijven bestaat na drie jaar nog steeds en driekwart presteert na de overname significant beter dan onder de oude eigenaar.

Spijt

Ik ken inmiddels honderden ondernemers die de afgelopen jaren vanuit loondienst of zzp-schap een bedrijf hebben overgenomen. Hoewel het door de crisis niet altijd even gemakkelijk is geweest, heb ik eigenlijk nog nooit iemand gesproken die spijt had van deze beslissing. Een garantie op succes kan niemand je geven. Maar wie niet waagt, die niet wint. Je wilde toch ondernemer worden?

Ook een bedrijf overnemen? Bekijk het actuele aanbod op Brookz:

Auteur

Peter Rikhof