'Heeft mijn websitebouwer het goed gedaan?'

Meest gestelde vraag bij Seo Scan tijdens Week van Ondernemer

27 februari 2018

'Meestal minder goed dan je had verwacht', is het antwoord van de seo-experts op de Week van de Ondernemer. Aan de techniek schort er nog wel het een en ander bij websites van mkb'ers.

Uit de bijna 1000 Seo Scans van websites, blijkt dat mkb'ers nog heel wat online rendement kunnen behalen door de techniek achter de website te verbeteren. Wat zijn de meestvoorkomende 'technische' zaken waar jij je website op kunt verbeteren?

Gebruik headers 

Ongeveer 90 procent van de gescande websites gebruikt geen koppen en subkoppen, de headers. Je ziet ze wel, maar in het content management systeem hebben ze niet de juiste instelling. In de html-codering moet een zogenaamde hoofdkop de codering H1 hebben, een subkop H2 of H3.

Zoektermen in foto's 

Zorg ervoor dat je namen geeft aan afbeeldingen, dus zet altteksten bij foto's. Zoekmachines scannen ook op afbeeldingen. Gebruik wel de juiste zoektermen.

Meta-informatie op iedere pagina anders 

Meta-informatie? Meta-description? Wat is dat? Vraagtekens op voorhoofden van vrijwel alle ondernemers. Een metatekst geeft een samenvatting van waar de pagina over gaat. Dit zie je niet op je website zelf, maar zoekrobots zien meta-informatie wel. Veel websites hebben op alle pagina dezelfde meta-informatie staan. Zorg ervoor dat elke pagina voorzien is van een unieke metatekst. Bovendien kan de tekst veel compacter (maximaal ongeveer 155 tekens). Indien de tekst te lang is, wordt deze afgekapt door de zoekmachine, wat voor onduidelijkheid kan zorgen.

Inkomende links voor populariteit 

'Inkomende links vergroten de populariteit van je website', vertelt Wesley Sussenbach van Search Kings. Maar hoe krijg je dan die inkomende links? Wesley: 'Websites linken graag naar goede content. Dat is de basis voor iedere website, maar de meest eenvoudige manier is het benaderen van startpagina's. Afhankelijk van de branche waar je in zit, zijn er voldoende startpagina’s beschikbaar die diverse onderwerpen dekken. Dit kan je heel goed zelf uitzoeken.' Een andere manier is volgens Wesley om partners van jouw bedrijf te benaderen. 'Vraag hen een link te plaatsen naar jouw website, het moet natuurlijk wel relevant zijn en raakvlakken hebben. Gebruik ook social media en link door naar je website. Als er goed wordt doorgeklikt, telt ook mee!'.

Seo Scan in de praktijk 

Ondernemer Sandra Galjaard van Triskelion Advies liet haar website door de Seo Scan halen: 'Ik ben al bezig met mijn website te verbeteren. Bij mij zijn de headers (de koppen en subkoppen) niet als zodanig ingesteld. Dat nemen we meteen mee bij de verbeterslag'.

Auteur

Patty Sjerps