Ondernemers niet klaar voor girale euro

Toekomstig Europese betalingsverkeer zorgt voor moeilijkheden

07 juli 2011

Gebruik jij hem al, de 'dipgleuf' van het pinapparaat in je zaak? Om te kunnen werken volgens de toekomstige manier van betalen in Europa, moeten bedrijven aanpassingen maken. Echter, veel middelgrote en kleine bedrijven blijken nog niet klaar voor SEPA: Single Euro Payments Area.

Dat signaleert transactieverwerker Equens, zo kopt de Telegraaf vandaag.

SEPA

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de invoering van de 'girale euro', euro-tegoed dat onmiddellijk opeisbaar is. Dit toekomstige Europese betalingsverkeer wordt ook wel SEPA (Single Euro Payments Area) genoemd. Betalen wordt dan overal gelijk, wat een stuk efficiënter is (of zou moeten zijn). Op dit moment zou je daarvoor de overstap moeten maken van 'magneetstrippinnen' naar 'dippen': Het nieuwe pinnen. In 2013 volgt een aanpassing aan het overboeken en een jaar later een aanpassing aan incasso.

Mkb-ondernemers

Deze aanpassingen gaan veel middelgrote en kleine ondernemers waarschijnlijk te snel, ze zijn er in ieder geval nog niet klaar voor, blijkt dus volgens transactieverwerker Equens. Dat heeft gevolgen: 'Als bedrijven niet op tijd klaar zijn met de aanpassingen, komt straks het geld niet binnen,' zegt de transactieverwerker vandaag in de Telegraaf. Om de ondernemers toch meer uit te dagen aanpassingen te doen, begint Equents na de zomer met een pilot.

Bron: Telegraaf, MKB-Nederland