Je startkapitaal halen uit de menigte

Het Parool over Crowdfunding

06 september 2017

Eind oktober 2011 verscheen in het Parool een artikel over het fenomeen crowdfunding. Willem Overbosch, directeur van MKB Servicedesk, spreekt in dit artikel zijn vertrouwen uit over deze alternatieve financieringsvorm. Lees hieronder het hele artikel.

Stel: je krijgt als startende ondernemer nul op het rekest bij de bank. Dan zul je je geld ergens anders vandaan moeten halen. Crowdfunding lijkt dé manier. Maar hoe succesvol is deze manier van financieren en wat komt er allemaal bij kijken?

Bij de naam Sochi gaat bij de meeste mensen niet meteen een lichtje branden. Laat staan dat een uitgever of medium staat te springen om een boek of artikel over dit onderwerp. Toch besloten Arnold van Bruggen en Rob Hornstra, beiden journalist, dat deze Russische stad het onderwerp moest worden voor een reeks boeken, artikelen en foto’s. “In 2014 zullen ondermeer in Sochi de Olympische Spelen worden gehouden,” vertelt Van  ruggen. “Wij willen vijf jaar lang, in de aanloop naar de Spelen, ditonrustige gebied in kaart brengen en verslag doen van de impact ervan.”

Verhalen  over terrorisme, armoede, oorlog én de opbouw van olympische steden waar miljarden euro’s aan worden besteed. “Als documentairemakers zagen  we hier een enorme kans liggen. Toch is het voor demedia vaak alleeninteressant als er een link is te leggen met Nederland. Wij wilden juist onze  eigen verhalen kunnen maken en dus hebben we de financiering van dit project zelf geregeld via crowdfunding,” zegt Van Bruggen over de  oprichting van The Sochi Project. Twee jaar na de oprichting hebben ze bijna 25.000 euro per jaar aan donaties opgehaald, afkomstig van honderden particulieren.

Sinds het fenomeen crowdfunding (letterlijk: financiering door de menigte) ruim een jaar geleden zijn intrede deed in  Nederland, zijn er al veel initiatieven gelanceerdomzelfstandig investeringskapitaal bij elkaar te sprokkelen. Het gaat al lang niet meer alleen om donaties. Ook zijn er beleggings- of leningconstructies, of een mengvorm van die twee. Mensen die erin investeren kunnen een deel van de omzet of (een deel van) de lening terugverwachten. “Crowdfunding is delen van een goed idee, waarbij geïnteresseerden meedenken, meefinancieren én meeprofiteren in de vorm van een aandeel,” zegt Korstiaan Zandvliet, directeur-eigenaar van Symbid.

Op dit platform kunnen ondernemers hun plan ‘pitchen’. Volgens Zandvliet komen hier vooral ondernemers met internationale ambities, maar kan het ook een cafetaria om de hoek zijn. “Stel dat de eigenaar een nieuwe frituur nodig heeft en besluit tien procent van de verdiensten hiervan weg te geven. Dan wordt het ook interessant voor  mensen uit de buurt. Zo kun je investeren heel menselijk maken.” Volgens Willem Overbosch, directeur- eigenaar vanMKBservicedesk, dicht crowdfunding een gat in de markt. “We zien het als een heel goede oplossing voor zowel startende ondernemers als voor ondernemers die willen groeien, maar geen geld krijgen van de bank,” zegt Overbosch.

Toch zijn er aan crowdfunding ook voorwaarden verbonden. “Je moet een goed idee hebben en je moet transparant zijn over je ambities en financiële structuur. Het is een publieke marktplaats. Je moet als ondernemer met de billen bloot, wil je investeerders kunnen binden.” Voor bijvoorbeeld de tienduizend euro die je nodig hebt, moet je bijna evenveel mensen overtuigen. Dat kost veel energie en tijd, weet ook Van Bruggen van The Sochi Project. “Dat is me zeker tegengevallen. We hebben echt een nieuw bedrijf opgericht. Bovendien neemt crowdfunding wel zo’n beetje de helft van je tijd in beslag. Je wilt tenslotte ook je investeerders persoonlijk antwoorden en op de hoogte houden van je ontwikkelingen.” Het kost dus veel tijd. Dit is ook de reden dat er nog maar enkele succesverhalen zijn. “Het gaat niet vanzelf,” zegt Overbosch. “Je moet een groot publiek hebben en het heeft tijd nodig voordat het bij het gewone publiek is beland.”

Volgens Overbosch zal het zeker nog twee jaar duren voordat crowdfunding echt gaat lopen. “Het is typisch een geval van één schaap over de dam. Maar daarna zullen er spoedig meer volgen.”