Vijf tips om je website te verbeteren

Wat kan ik doen om mijn website nog beter te maken?

31 januari 2012

Je wil je website verbeteren, maar hebt het geld niet om er een professioneel bureau naar te laten kijken én je wil er geen weken tijd in steken. Wat kun je doen om je website te optimaliseren? Vijf tips.

Whitepaper: Hoe verbeter ik mijn website?

Tip 1: Google Analytics

Zorg dat je inzicht krijgt in het bezoekersgedrag van je website, via Google Analytics. Hoeveel tijd besteedt een bezoeker op je site en waaraan besteedt hij die vooral? Worden een paar artikelen duidelijk het meest gelezen, doe daar dan méér mee. Nog meer zaken die je via Analytics te weten kunt komen: via welke website mensen op je site terecht komen, waar je bezoekers wonen en via welke zoekwoorden mensen je hebben gevonden. Op basis van die informatie kun je je website verbeteren, bijvoorbeeld door de zoekwoorden waar je níet op wordt gevonden, te verwijderen uit je AdWordscampagne. Een andere optie: actief op zoek gaan naar websites in een bepaalde sector die naar je kunnen linken.

Tip 2: Wie is je doelgroep?

Zorg dat je website goed aansluit op je doelgroep. Bestaat je doelgroep uit mensen met een lage opleiding, gebruik dan geen wetenschappelijke taal op je website. Het klinkt logisch, maar soms vergeet je bij het schrijven van webteksten even voor wie het eigenlijk bestemd is. Spreek je bezoeker direct aan en zorg dat hij zich thuisvoelt op je site.

Tip 3: Let op de bestandsgrootte van filmpjes en animaties

Haal filmpjes en animaties met een grote bestandsgrootte van je website of in ieder geval van je homepage. Deze hebben een flinke laadtijd en jagen bezoekers weg. Een website in Flash is om deze reden dan ook geen aanrader, tenzij je daar een gegronde reden voor hebt (als je bijvoorbeeld een vormgevingsbureau hebt en je je stijl alleen via Flash goed kunt laten zien). Check ook of je website er in alle browsers goed uitziet. Je website kan er best prachtig uitzien in Google Chrome, maar in Explorer volledig scheefgetrokken worden.

Tip 4: Zorg voor een goede HTML-code

Gebruik koppen, subkoppen en headers, óók in de HTML-code. Het kan best zo zijn dat je aan de voorkant van je website goede, grote koppen ziet, maar deze niet als zodanig zijn gelabeld in je HTML. Zorg daarom dat je in je CMS goede labels hebt voor koppen, subkoppen en headers. Dan word je beter gevonden door zoekmachines.

Tip 5: Korte, bondige meta-informatie

Geef iedere pagina zijn eigen unieke meta-informatie. Veel ondernemers weten niet wat meta-informatie is en geven uit gemak iedere pagina dezelfde informatie. Echter, door je pagina’s elk hun unieke meta-informatie te geven, word je door zoekmachines beter gevonden op specifieke onderwerpen. Houd je meta-informatie kort en bondig. 150 woorden is meer dan genoeg. Een te lange tekst wordt door zoekmachines afgekapt, wat een slordig en onduidelijk effect kan geven.

Whitepaper 'Hoe verbeter ik mijn website'

In het whitepaper 'Hoe verbeter ik mijn website' lees je meer informatie over hoe je jouw website kunt verbeteren. Je kunt het whitepaper gratis downloaden.