Hoeveel kost een website?

Een website laten bouwen, onderhouden en optimaliseren, wat kost me dat?

26 januari 2012

Je overweegt de bouw en/of optimalisatie van je website uit te besteden. Een belangrijke factor bij het nemen van deze beslissing is natuurlijk het kostenplaatje. Want heb je het geld wel om het aan een externe partij over te laten?

Whitepaper: Hoe verbeter ik mijn website?

Hoe maak ik een goedkope website? 

Denk je dat voor jouw onderneming een simpele website voldoet? Dan kun je kiezen voor een weblog (via bijvoorbeeld Wordpress of Google Blogger) of voor een open source CMS systeem (bijvoorbeeld Joomla!). Beide opties zijn gebruikersvriendelijk en goedkoop. De simpelste en goedkoopste optie is een weblog. Hierbij maak je gebruik van een bestaand design en heb je verschillende mogelijkheden tot optimalisatie. Nadeel is wel dat je beperkt bent in je lay-out en design. Meer opties heb je via een open source systeem. Eerst download je via internet een standaard template, dat je gebruikt als voorkant van je open source CMS systeem. Een open source systeem houdt in dat programmeurs vanuit de hele wereld aan het systeem blijven sleutelen om het te verbeteren. Daardoor heb je altijd een up to date systeem dat werkt volgens de laatste ontwikkelingen. Handig, heb je ook geen systeembeheerder nodig.

Ik wil een proffesionele website

Kies je voor maatwerk en wil je een professioneel gebouwde of geoptimaliseerde website, dan ben je meer kwijt dan voor een standaard template. Een ‘costum made’ website kost je minimaal 1500 tot 2000 euro. Maar wil je een website met alles erop en eraan, met een webshop etc, reken dan op tienduizenden euro’s per jaar. Het is een smak geld, maar in ruil daarvoor kun je wel élk onderdeel van jouw website volgens je wens laten maken. Een op maat gemaakte website is vooral de moeite voor ondernemers die méér met hun website willen dan alleen afgifte van een visitekaartje. Gaat het puur om de bedrijfsinformatie, dan kom je een heel eind met een weblog of een standaard template.

Hoe regel ik systeembeheer?

Maak je een website via Google Sites of via bijvoorbeeld www.blogger.com of Wordpress, dan hoef je niet om te kijken naar het systeembeheer. Dat wordt namelijk door de externe partij gedaan. Heb je een costum made website, dan zul je wel een systeembeheerder in de arm moeten nemen. Je kunt een extern bureau aantrekken of een nieuwe werknemer voor deze functie aannemen.