Wat is een fietsplan en hoe regel ik dat?

De voordelen van een fietsplan

24 september 2019

Wonen je werknemers op fietsafstand van het werk, maar komen ze toch altijd met de bus of de auto? Stimuleer hen dan om vaker de fiets te pakken: een simpele manier om je personeel fitter te krijgen. Hebben ze geen fiets, schaf er via het fietsplan dan voordelig één aan. Het belastingvoordeel kan oplopen tot 52 procent.

Let op: deze regeling is op 1 januari 2015 vervallen. De vergoeding van bedrijfsfietsen valt vanaf dat moment onder de werkkostenregeling. Deze regeling houdt in dat je een vast percentage van je loonsom mag besteden aan vergoedingen van je personeel. Je zult dus een keuze moeten maken welke kosten van je werknemers je wil vergoeden. Heb je bijvoorbeeld al gekozen voor een kerstpakket voor iedereen, bedrijfsfitness en een groot personeelsfeest, dan heb je mogelijk geen ruimte meer voor bedrijfsfietsen.   

Minder verzuim

Werknemers die fietsen naar het werk, zijn fitter en verzuimen minder vaak. Regelmatig fietsen verhoogt de fitheid met gemiddeld 13 procent, zo blijkt uit onderzoek van TNO. En dat voel je in je portemonnee: als het aantal regelmatige woon-werk fietsers met 1 procent toeneemt, bespaart dat 27 miljoen euro aan verzuimkosten. Bovendien is fietsen goed voor de lijn, het milieu én het is goedkoop!

Fiets voordelig aanschaffen

Reden genoeg dus om je werknemers vaker op de fiets naar kantoor te laten komen. Een fiets van de zaak kan daarbij een extra stimulans zijn. Dat kost jou als werkgever bijna niets, omdat je de aanschafkosten van de winst mag aftrekken en je werknemer heeft een prettig fietsende, mooie fiets voor niks!

De voorwaarden van een Fietsplan

Wil je je werknemers een fiets geven, dan zijn er een aantal belastingtechnische voorwaarden:

  • Je mag in het lopende kalenderjaar en de twee jaren daarvoor geen fiets hebben gekocht voor deze werknemer.

  • De werknemer komt op minimaal de helft van de werkdagen met de fiets naar het werk. Als je nog een andere vergoeding voor reiskosten biedt, mag je dat voor maximaal 50 procent van de reisdagen doen.

  • De werknemer mag de fiets ook privé gebruiken. 

De kosten

Als je een fiets koopt, kun je het hele bedrag zelf betalen of om een eigen bijdrage van de werknemer vragen. Het belastingvoordeel geldt tot een maximumbedrag van 749 euro. Een duurdere fiets uitzoeken kan, maar over het bedrag boven de 749 euro geldt geen fiscaal voordeel meer. Op de website van de Belastingdienst staan een aantal handige rekenvoorbeelden. Houd ook rekening met de Werkkostenregeling als je een fiets van de zaak aan je personeel geeft.

Initiatieven

Er zijn verschillende gratis initiatieven om het fietsen onder werknemers te stimuleren. Zo is er bijvoorbeeld het Nationale Fietsplan of rij2op5.nl van de Fietsersbond. Ook kun je op de website van de Fietsersbond de Fietscalculator doen, dan zie je in één oogopslag hoeveel je aan calorieën, brandstof en uitlaatgassen bespaart als je werknemers vaker de fiets pakken.

Bronnen: TNO, Belastingdienst, Fietsersbond & Nationale Fietsplan, Bovag.

Auteur

Liesbeth Meenink