MKB-Nederland: Snelle betalingen stimuleren economie

"Rekeningen ondernemers nog vaak te laat betaald"

26 maart 2012

Overheden en bedrijven moeten rekeningen vaker op tijd betalen. Dat stimuleert het economisch herstel.

Eerste Hulp Bij Financiering

Dat schrijft MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de ondernemersorganisatie krijgen ondernemers nu nog te vaak hun rekeningen te laat betaald, waardoor ze in financiële problemen komen. 

Boete voor te laat betalen

MKB-Nederland wil de politiek via de brief oproepen om de Europese richtlijn voor de bestrijding van betalingsachterstanden snel te behandelen. Wordt deze richtlijn aangenomen, dan krijgt een te laat betalende debiteur automatisch een boete van 40 euro plus 8 procent van het factuurbedrag. Dit moet de debiteur aansporen om op tijd te betalen.

Eén manier van betalen in Europa 

Verder moet de richtlijn ervoor zorgen dat de Europese lidstaten meer één manier van betalen gaan invoeren, zodat het gemakkelijker wordt om handelstransacties over de grens uit te voeren. 

Te late betaling: rem op bedrijfsvoering 

Volgens MKB-Nederland is het hard nodig dat er strengere regels komen om op tijd te betalen. "Ondernemers hebben al weinig middelen om nieuwe opdrachten zelf voor te financieren. Als rekeningen dan óók nog eens te laat worden betaald, remt dat de bedrijfsvoering," aldus de ondernemersorganisatie.

Bron: MKB-Nederland

Auteur

Lenneke Arts