Mkb financiering: hoe kom ik aan geld voor mijn onderneming?

Financiering vinden voor je groeiplannen

geld, euro

Als ondernemer heb je soms net wat extra geld nodig voor je bedrijf. Bijvoorbeeld als kapitaalinjectie om te starten of om groeiplannen te financieren. In dit artikel lees je alles over mkb financiering.

Hoe kom je aan geld voor een eigen bedrijf?

Veel ondernemers hebben op enig moment externe financiering nodig. Zeker als je net begint, is de kans aanwezig dat je spaargeld niet genoeg is om je mooie plannen te bekostigen. Daarom kun je aankloppen bij partijen zoals de bank, alternatieve financiers, de overheid, private investeerders en crowdfundingplatforms.

Wil je graag een zakelijke lening of een krediet afsluiten? Zorg dan dat je goed voorbereid bent en sta stil bij de risico's. Zo is het belangrijk dat je het geld op tijd terug kunt betalen.

Lenen bij de bank 

De bekendste manier om een zakelijke lening aan te vragen, is bij de bank. Houd er wel rekening mee dat de eisen van een bank streng zijn, een zakelijke lening aan ondernemingen wordt niet zomaar verstrekt. 

Je moet goed kunnen onderbouwen waar je het geld voor nodig hebt en hoe je het terug gaat betalen. Dat doe je met je ondernemingsplan en financiële plan. Hier breng je precies in kaart waar je het geld voor gaat gebruiken en wanneer je het terug zou kunnen betalen.

Ben je al enkele jaren ondernemer, dan is de kans op een lening of krediet groter. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat je een positief trackrecord hebt. 

Non-bancaire financiering

Wil je liever geen financiering aanvragen bij de bank, of kom je niet in aanmerking? Er zijn verschillende alternatieve financieringsmogelijkheden waarbij je niet bij de bank hoeft aan te kloppen. 

Misschien is een zakelijke lening bij een fintech-bedrijf misschien wel iets voor jou. Dat zijn financiers waar je online een lening aan kunt vragen zonder dat je stapels papierwerk nodig hebt. De acceptatiegraad van fintech-bedrijven is vaak ook een stuk hoger dan bij de bank.

Mkb financiering via microfinanciering 

Heb je maximaal € 50.000 aan financiering nodig? Dan is een microkrediet misschien wel iets voor jou. Een microkrediet is bestemd voor kleine (startende) ondernemers, die moeite hebben bij het verkrijgen van een financiering via de bank.

Daarnaast hebben kleine ondernemingen vaak meer begeleiding nodig dan banken kunnen bieden. Sommige aanbieders van microfinanciering bieden daarom ook coaching.

Mkb financiering vanuit de overheid

Wist je dat je ook financiële hulp kunt krijgen vanuit de overheid? De overheid wil ondernemerschap namelijk stimuleren. Een voorbeeld hiervan is de borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf (BMKB). Een financier (bijvoorbeeld de bank) vraagt de BMKB voor je aan. Als je aan de voorwaarden voldoet, zal de overheid garant staan voor een deel van je lening. De bank zal nu sneller overgaan tot het verstrekken van een lening. 

Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ) 

Starters die vanuit een uitkering een bedrijf willen beginnen, kunnen volgens de BBZ een lening aanvragen. Daarnaast kun je een beroep doen op een periodieke uitkering voor levensonderhoud gedurende drie jaar en een vergoeding ontvangen voor begeleiding. 

Heb je al een bedrijf, maar verkeer je tijdelijk in zwaar weer? Ook dan kan je mogelijk een beroep doen op de BBZ. BBZ vraag je aan bij de sociale dienst van jouw gemeente. 

Financiering mkb: regelingen voor innovatieve bedrijven 

Als je onderzoek doet naar technologische vernieuwing kun je aanspraak maken op een tegemoetkoming van de loonkosten (WBSO). Als je een baanbrekende innovatie op het oog hebt, zijn de risico’s ook meestal erg groot. Je kunt dan eventueel aanspraak maken op het innovatiekrediet.

Daarnaast zijn er ruim 300 soorten subsidies die speciaal op ondernemers gericht zijn. Over het algemeen kom je voor subsidie in aanmerking als je je richt op de volgende activiteiten: 

  • Subsidies voor internationaal zakendoen

  • Verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen 

  • Investeringen in energiebesparing (EIASDE++ISDE

Private equity

Misschien is een investering van een private investeerder wel iets voor jou. Dat zijn investeerders die niet alleen geld meebrengen, maar ook een hoop kennis en ervaring. Je kunt hen vragen om een zakelijke lening in ruil voor een bepaalde tegenprestatie. Meestal gaat het hierbij om aandelen in je bedrijf. Denk dus voordat je met een private investeerder in zee gaat goed na of je dit wel wilt.

Lees meer over private equity

Crowdfunding

Je kunt ook kiezen voor crowdfunding. Hierbij kun je via een platform geld lenen van een grote groep ‘gewone mensen’. Dit zijn dus geen officiële investeerders in de traditionele zin van het woord. Via het platform presenteer je je plannen, en geef je aan wat je gewenste bedrag is. Veel ondernemers geven hun supporters een bedankje in de vorm van een gratis product of dienst.


Wil jij meer weten over zakelijk lenen voor ondernemers? Bekijk dan hier de themapagina over dit onderwerp.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.