Samenvatting webinar Financiering: Hoe kom ik aan geld?

Handige tips over kredietverstrekking van gastspreker Jan Wietsma

21 januari 2013

Op 29 mei 2012 volgden veel ondernemers live het webinar Financiering: 'Hoe kom ik aan geld?'. Heb je het gemist? Kijk het dan live terug of lees hier de belangrijkste punten.

Eerste Hulp Bij Financiering

Kijk het volledige webinar terug.

Presentator Willem Overbosch van MKB Servicedesk en gastspreker Jan Wietsma, directeur van MKB-Kredietcoach, behandelden alle knelpunten en binnendoorweggetjes op de route naar bedrijfsfinanciering. Prangende vragen van ondernemers werden behandeld. Bijvoorbeeld: hoe bepaal je de financieringsbehoefte? Welke alternatieven zijn er voor de bank?

Financieringsklimaat

Jan Wietsma: “Een MKB’er heeft gemiddeld zo’n 100.000 euro nodig. Banken kijken steeds minder naar de kleine financieringsaanvragen, vandaar dat er een moeizame relatie is ontstaan tussen de MKB’er en de bank. Dat is een van de belangrijkste ontwikkelingen op dit moment. Voor ondernemers is het lastig om krediet te krijgen. Het gaat niet meer zo makkelijk als voorheen. Ze moeten veel meer hun plannen onderbouwen. Banken hebben wel geld, maar in de communicatie gaat het vaak niet goed. Een andere trend is de opkomst van nieuwe financieringsvormen, zoals crowdfunding."

Financieringsbehoefte

Wietsma: “Je moet eerst bepalen wat je nodig hebt. Zet alle kosten, inkomsten tegenover elkaar, maak een lange termijnplanning. Aan de hand daarvan kun je zien wat je echt nodig hebt. Ook intern moet je kijken naar mogelijkheden. Een leverancierskrediet kan al een oplossing zijn. Je moet alle opties eerst bekijken. Daarna weet je pas hoeveel externe financiering je nodig hebt.”

"Ondernemers zijn zo druk met ondernemen. Ze denken een rekening courant heb ik, dat is voldoende. Maar dat kost weer geld. Verstandiger meer kan zijn om op je debiteuren en crediteuren te letten en je voorraden laag te houden. Daar kun je goede afspraken over maken. Er is meer mogelijk dan ondernemers vaak denken. De meeste kansen liggen vooral in de hoek van het debiteurenbeheer.”

Plan en presentatie

Wietsma: “Ondernemers sturen veel op hun rekeningcourant. Een plan maken is altijd handig. Dan weet je van tevoren wanneer je geld nodig hebt. Het is ook goed hulp in te schakelen. Niemand kan alles alleen in het leven, ook ondernemers niet. Banken vinden het vaak fijn dat ondernemers het niet allemaal alleen doen. Vraag hulp van een accountant of andere adviseur of zelfs je beste vriend van mijn part. De bank ziet graag dat je regelmatig met iemand spart.”

“De tijd dat de bankier zegt: ik vind jou een aardige vent en ik doe het wel even, die tijd is voorbij. Banken moeten aan allerlei regels voldoen. Het is handig om twee, drie maanden van tevoren al aan te kondigen dat je met een kredietaanvraag komt. Om de bank voor te bereiden en er ook zelf nog eens goed over na te denken. Ondernemers die goed zijn voorbereid en een goed plan hebben, maken een veel grotere kans op financiering.”

Banken

Wietsma: “Ik zie dat banken wel degelijk risico’s durven en willen nemen. Wat ik wel zie is dat veel aanvragen worden afgewezen, omdat bijvoorbeeld het marketing-aspect slecht wordt onderbouwd of het ondernemerschap niet genoeg wordt getoond. In een kleine onderneming bepaalt vaak de ondernemer of het geld wel of niet wordt terugbetaald. Die is dus heel belangrijk voor de bank. Daar moeten zij vertrouwen in hebben.”

“Het is altijd verstandig om je plannen bij twee, drie banken in te leveren en gewoon te vragen: wat vinden jullie ervan? Ga alsjeblieft naar meerdere banken. Ergens anders kun je wel die klik hebben.”

Alternatieve financieringsbronnen

“Familie en vrienden springen snel bij in het MKB. Voordel is: die mensen ken jij. Nadeel is: als je er een potje van maakt, dan heb je ruzie met je familie of vrienden. Het is slim om altijd goede onderlinge overeenkomsten op te stellen, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.”

“Crowdfunding is echt een alternatieve financieringsvorm aan het worden. In Amerika wordt 10 procent van al het krediet via crowdfunding verstrekt. In Nederland staan we met 0,5 procent nog in de kinderschoenen, maar je ziet dat het nu echt aan het opkomen is. Het is meer dan een hype. Ik denk dat over 10 jaar 10 tot 15 procent via crowdfunding wordt gefinancierd.”