Voor het eerst bitcoin-wisseldienst met bankstatus

MKB Trends 2013: Betalen met digitale munteenheid bitcoin

23 september 2016

Online betalen in bitcoins in plaats van euro's of dollars. De opkomst van de digitale munteenheid gaat steeds serieuzere vormen aannemen. Eind 2012 werd de eerste bitcoinbank een feit.

Bitcoin-Central

Online wisseldienst Bitcoin-Central had de primeur en mag zich als eerste verhandelpunt voor bitcoins in Europa officieel een bank noemen. Bitcoin-Central heeft de bankstatus kunnen bereiken dankzij een overeenkomst met de Franse financiële dienstverleners Aqoba en Credit Mutuel. De nieuwe bitcoinbank heeft in Europa het stempel Payment Services Provider (PSP), mag betaalpassen uitgeven en heeft een IBAN.

Gebruikers beter beschermd

In de nieuwe situatie moet het voor Bitcoin-Central makkelijker zijn om transacties van en naar andere banken te doen, daarbij gebruikmakend van gangbare valuta. Ook zijn gebruikers van bitcoins nu beter beschermd wanneer de betaaldienst in de problemen zou komen, en kunnen voor eventueel geldverlies worden gecompenseerd.

1 bitcoin = 10 euro

Bitcoin is een anonieme, gecodeerde valuta die in de afgelopen jaren vooral berucht werd omdat hij vaak wordt gebruikt voor illegale aankopen op internet. De waarde van bitcoins schommelde de afgelopen jaren soms flink. Op dit moment (10 december 2012) is 1 bitcoin ongeveer 10,50 euro waard (Bronnen: Nu.nl, Bitcoin Forum).

Internetondernemer Kees Zegers ziet bitcoin uitgroeien tot een fenomeen dat het leven van ondernemers in de toekomst aangrijpend gaat beïnvloeden: "De kans is groot dat bitcoin ongelooflijk belangrijk gaat worden", zei hij tijdens een presentatie op het Exact Live event (zie het filmpje hieronder). "Omdat het de enige valuta is die niet direct of indirect door overheden, banken of particulieren bestierd wordt."

MKB Trends 2013

Bitcoin is een van de trends in 2013 die ondernemers gaat beïnvloeden. Bekijk wat de verwachte trends zijn op jouw vakgebied en hoe je hiermee om kunt gaan in 2013. Stem ook op de trends die volgens jou het meeste invloed gaan hebben op ondernemend Nederland in 2013.

Auteur

Raphael Klees