Hoe maak ik snel een mobiele website?

MKB Trends 2013: van gewone website naar mobiele website

23 september 2016

'Gewone' websites zijn meestal niet geschikt voor mobiele telefoons. Flash is vaak niet beschikbaar en gebruikers moeten oneindig in- en uitzoomen om alle benodigde informatie uit je website te halen. Maar om nu speciaal een mobiele site te (laten) maken? Veel ondernemers zijn bang voor de bijkomende tijd en kosten. Niet nodig!

Je 'gewone' website op een smartphone versus een speciale mobiele website: het is een héél groot verschil. Misschien denk je dat je website wel goed genoeg is voor smartphones, maar vergeet niet: via hun mobiele telefoon bezoeken mensen een website op een heel andere manier dan vanachter hun computer. Met een smartphone lezen ze niet uitgebreid alle artikelen, ze willen gewoon snel de informatie vinden die ze zoeken. Maak jouw website daarom klaar voor smartphones: kies voor een mobiele site in 2013.

Wat moet mijn mobiele site kunnen?

Op een mobiele site moet informatie snel en makkelijk te vinden zijn. Gemak staat boven vormgeving en een hoge snelheid is essentieel. Klanten willen hun smartphone niet opzij hoeven leggen omdat de laadtijd eindeloos duurt, vanwege de flash op je website.  

Waar maak ik mijn mobiele website?

Maar om nu een mobiele site te (laten) maken, denken veel ondernemers, dat kost zoveel tijd en geld. Nu het goede nieuws: je kunt in een paar uur klaar zijn en qua kosten valt het ook reuze mee. De truc is door het te doen via een tool waarmee je je website in een paar kliks omzet naar een mobiele website. Voorbeelden zijn Mopact, MakeMobile en SiteOp.Mobi.

Hoeveel kost het?

Mopact biedt een gratis versie aan, waarmee je drie pagina's aan kunt maken voor een mobiele website, voor 18 euro per maand heb je vijf pagina's en voor 26 euro per maand tien pagina's. Ook via MakeMobile kun je gratis een mobiele website maken. De eerste pagina's zijn gratis, vanaf vier pagina's betaal je (vanaf 3,66 euro per maand). En met SiteOp.mobi kun je een mobiele site maken die je eerst dertig dagen gratis mag proberen, om er daarna 5,95 euro per maand voor te betalen.

Hoe doe ik dat, een mobiele website maken?

Bij Mopact maak je handig een homepage van je mobiele website door je logo via een editor naar je pagina te slepen, basisteksten in te vullen en je contactgegevens erin op te nemen. Tien minuten later ben je klaar. Daarna kun je verschillende extra pagina's toevoegen. Wil je goedkoop uit zijn, begin dan met twee extra pagina's. Als het goed bevalt, kun je altijd nog voor de betaalde versie kiezen. Ook de andere genoemde websites hebben handige tools waarmee je je bestaande website ombouwt tot mobiele site. Menu's, pagina's, formulieren: je kunt vanalles toevoegen aan je mobiele website. En een avond later heb jij je mobiele website en ben je helemaal klaar voor 2013!