Online betalen, via Paypal en Mobile2pay

Bestellingsbetalingen online regelen

15 januari 2013

Bestellingbetalingen online regelen is steeds gebruikelijker in Nederland. Naast de mogelijkheid van creditcards, iDEAL, automatische incasso en rembours heb je nog andere mogelijken. In dit artikel worden Paypal en Mobile2pay behandeld en gaat het over online betalen in het algemeen.

Lees hier het artikel over iDEAL en creditkaarten. Dit artikel gaat over de andere mogelijkheden. Winkels, en met name webwinkels, kunnen ook gebruik maken van Paypal en Mobile2pay.

Paypal

Paypal is een initiatief van de veilingsite eBay. Daar wordt het ook veel voor gebruikt, zodat particulieren geld van de ene creditcard naar de andere creditcard over kunnen maken. Ook ondernemers kunnen er online gebruik van maken. De klant registreert zich éénmalig met een e-mailadres en een bankrekening of een creditcardnummer. Het is een beetje een combinatie van iDEAL en creditcards dus. Het geeft mensen de keuze maar ze moeten zich wel registreren, wat een drempel kan zijn. Ook moet je 0,35 euro per transactie betalen plus een provisie tussen de 2,7% en de 3,4%. Als ondernemer moet je in het bezit zijn van een creditcard. Daar wordt het geld op gestort.

Mobile2Pay

Zoals al uit de naam blijkt, werkt dit betalingssysteem met de mobiele telefoon. Klanten moeten zich registreren op de website van mobile 2 pay en daar koppelen ze hun nummer aan dat van hun bank of giro. Op dit moment zijn een kleine tienduizend consumenten lid. Ondernemers kunnen kiezen uit een prepaid of abonnement, waarbij de kosten tussen de 0,30 en 0,60 cent per transactie ligt. Betalingen zijn alleen mogelijk met een pincode dus als een mobiele telefoon gestolen of verloren is, kan je er niet zomaar mee betalen.

NFC-technologie

NFC staat voor Near Field Communication. Door deze technologie kan je ook per mobiel betalen. In plaats van een registratie online heeft de telefoon een speciale NFC-chip. Betalen met de telefoons heeft geen kostenverhogend effect maar voorlopig vindt het alleen kleinschalig plaats, omdat niet elke telefoon standaard een NFC-chip heeft. In najaar 2007 vindt er met C1000 en onder andere de Rabobank een pilot plaats. Met de pilot willen de initiatiefnemers in Nederland een doorbraak van NFC-technologie realiseren.

Externe links

Online betalen of zonder pinpas of cashgeld betalen in winkels wordt steeds meer gebruikt en steeds veiliger. Bekijk daarom ook het dossier Criteria van veilige webwinkels van ECP.nl door hier te klikken.