HTML5 voor je vaste en mobiele website

Hoe regel ik een website in HTML5?

22 oktober 2013

Met de nieuwe standaarden van HTML5 kun je als ondernemer een betere website vast en mobiel presenteren en geld besparen.

Technologie voor het web is alsmaar complexer geworden, de afgelopen jaren. Horendol word je van de benodigde plug-ins en de voortdurende updates daarvan. Daar komt eind 2014 een einde aan met de definitieve voltooiing van HTML5, dat in 2013 voor het eerst breed wordt toegepast.

HTML5 is de vijfde versie normen voor de bouw van websites. Het wordt hoog tijd voor deze nieuwe standaard, want HTML4 dateert van ruim vijftien jaar geleden, in webtermen een eeuwigheid, en kende de laatste aanpassing in 2000.

Voordelen van HTML5

De twee belangrijkste punten van vooruitgang:

1. De toepassing van één ontwerp voor verschillende platformen. Dus behalve voor web, is HTML5 ook geschikt voor mobiel, tablet en tv, en zelfs voor offline gebruik en aanpassing.

2. De eenvoudige weergave van video, audio (microfoongebruik!) en complexe grafische en interactieve elementen zoals bewerkbare animaties dankzij gebruik van CSS3 en/of Javascript zonder gedoe met plug-ins zoals Flash.

Gebruik afgestemd op scherm en verbinding

Dit opent vele mogelijkheden om met gebruikers leuke dingen te doen op het web, zoals spelletjes spelen, animaties veranderen en converseren in spraak binnen een chat.

De browser detecteert binnen een HTML5 site altijd welke verbinding een bezoeker gebruikt, zodat bijvoorbeeld de overgang van mobiel (3G of umts) naar een hogere snelheid van wifi direct wordt opgemerkt. Gebruik is daardoor altijd optimaal afgestemd op scherm en verbinding.

En die handigheden gaan verder. Klikt de bezoeker tijdens het bekijken van een video een nieuw tabblad open, dan wordt de video automatisch gepauzeerd. En met louter ‘f’ intikken gaat de browser al naar een volledig scherm.

Overgang naar HTML5 voor mkb

Nu internet in zo’n ras tempo mobiel wordt, is de afstemming van HTML5 op mobiel gebruik zeer welkom. Marktbureau Strategy Analytics verwacht dat er in 2013 al 1 miljard smartphones over de toonbank gaan die geschikt zijn voor HTML5. Android, iOs en andere mobiele besturingen en browsers worden momenteel aangepast op deze nieuwe standaard.

De browsers zullen flink moeten inhalen, want die zijn lang niet allemaal voldoende aangepast voor HTML5, terwijl de grote websites al overgaan. Voor het mkb is dit wel gunstig. 2013 vormt voor kleine bedrijven het ideale moment om over te gaan naar HTML5, zeker als ze zich ook mobiel beter gaan presenteren. Browsers zullen naar verwachting in 2013 een grote slag naar HTML5 gaan maken, al is het tempo waarin ze dat doen ongewis.

Einde app-markt door HTML5?

Er is een enorme discussie gaande of HTML5 een einde maakt aan de app-markt. Aan de ene kant hebben apps het grote voordeel dat ze snel en flexibel zijn in gebruik en dat je er geld mee kunt verdienen vanuit de app-winkels. HTML5 belooft de achterstand van het web in gebruiksgemak grotendeels op te lossen. Maar nog altijd zijn er voor het web, als je daar met content geld wilt verdienen, nog (te) weinig verdienmodellen.

Maar een middelgroot of klein bedrijf in Nederland hoeft zelden zelf geld te verdienen met content. En voor mkb'ers is de kans ook klein dat gebruikers hun app downloaden en die in het hoofdmenu zichtbaar houden. Dus ‘terug naar het web’ is voor het mkb een ideale ontwikkeling. Ondernemers kunnen er blij mee zijn.

Scrummen

Je kunt een nieuwe website ook op een andere manier laten bouwen, met de methode ‘scrum’. De term kennen we van rugby: als je met z’n allen tegen elkaar aan staat om te duwen en de bal (het resultaat) er aan één kant uitrolt.

Scrum is een methode voor agile management (flexibel beheren). ‘Scrummen’ is agile (‘vlug en lenig’) samen met de opdrachtgever werken aan projecten in korte ‘sprints’. Het is een radicaal andere manier van werken dan volgens het aloude watervalmodel: met een estafette. Daarbij geef je als bedrijf een opdracht en heb je geen idee hoe die wordt uitgevoerd. Als je vervolgens het resultaat bekijkt, vraagt dit om aanpassingen. Dat duurt lang en is onoverzichtelijk.

In Scrum vinden zo veel mogelijk activiteiten tegelijkertijd plaats, met de opdrachtgever voortdurend of heel vaak bij het project betrokken. Opdrachtegever en opdrachtnemer overleggen frequent, bepalen bij afronding van een sprint of tussenfase samen de nieuwe stappen, en zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het eindresultaat,

Dit heeft voor drie belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele projectaanpak,

1. Kortere time to market: Scrum is snel. Doorlooptijden verbeteren met 20 tot soms 50 procent;

2. Kwaliteit: Scrum stimuleert het verantwoordelijkheidsgevoel van alle betrokkenen en bevordert het overleg. Het team heeft een grote drive, en misstappen en verkeerde richtingen worden meer voorkomen;

3. Lagere kosten. Je bent erbij als opdrachtgever en ziet de geleverde inspanningen. Dat is anders werken dan met een budget en/of een factuur met tegenvallers.

Conclusie: naar HTML5 gaan in 2013, als het kan met een scrum project. 

Auteur

Peter Olsthoorn