Wat is franchising?

Wat zijn de voor- en nadelen van franchise?

19 maart 2020

Wanneer je een onderneming start, kun je overwegen een franchiseformule toe te passen. Je runt dan zelfstandig een bedrijf, terwijl je profiteert van de voordelen van een grote organisatie.

Welke verzekeringen moet je als starter afsluiten?

Wat is franchising?

Franchising is een overeenkomst tussen 2 partijen:

1. De franchisegever: de grote organisatie (eigenaar van de formule)

2. De franchisenemer: de gebruiker van de formule

De franchisegever geeft de franchisenemer het recht om tegen een bepaalde vergoeding een onderneming met dezelfde handelsnaam te exploiteren. Het franchisebedrijf is eigendom van de franchisenemer.

Waaruit bestaat een franchiseformule?

Een franchise onderneming is in eerste plaats vaak te herkennen aan de naam en het bijbehorende logo. Ook bevat de formule een combinatie van verschillende diensten en producten. Dit kan bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop zijn, maar ook reclame, administratieve diensten, inrichting van de vestiging en het krijgen van hulp bij financiering.

Kosten van franchisen

Om een franchiseonderneming te starten moet je entreegeld betalen. Ook wordt er een periodieke vergoeding in rekening gebracht door de centrale organisatie.

Voordelen

Een voordeel van deze bedrijfsvorm is dat het makkelijker is om een bedrijf op te starten, omdat mensen - jouw klanten - al bekend zijn met deze formule. Ook kan je als franchisenemer meteen een compleet beproefd product- of dienstenpakket aanbieden.

Nadelen

Er zijn natuurlijk ook verplichtingen verbonden aan het opstarten van een franchise. Als franchisenemer kun je verplicht worden om de prijzen, tarieven en voorwaarden van de franchisegever te volgen, en om je winkel in te richten volgens de huisstijl van de franchisegever. Deze regels beperken je in je vrijheid van ondernemerschap.  

Verschillende vormen

Er bestaan verschillende vormen van franchising. Er zijn twee hoofdvormen:

1. 'Hard' franchise: De naam zegt het al: er gelden harde, gedetailleerde afspraken over vrijwel alle onderdelen van de bedrijfsvoering. Alles is vastgelegd: het winkelconcept, de marketing en het assortiment aan diensten en producten. Als ondernemer heb je relatief weinig eigen inbreng en nauwelijks keuze buiten het door de franchisegever aangeboden assortiment.

2. 'Soft' franchise: De samenwerking tussen beide partijen is een stuk vrijblijvender. Vaak kan de franchisenemer naar keuze een pakket diensten afnemen, onder voorwaarde dat hij zijn producten inkoopt bij de franchisegever.

Franchiser worden?

Voor alle vormen van franchising moet je goede schriftelijke afspraken maken. Voor het opstellen van franchisecontracten bestaan richtlijnen, zoals de Europese erecode inzake Franchising van de Europese Franchise Federatie (EFF), en het modelcontract van de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV).

Heb je eenmaal besloten om te gaan franchisen, dan moet je je laten inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hiervoor moet je in ieder geval een geldig legitimatiebewijs en een kopie van het franchisecontract overleggen. Daarnaast moet je je aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer.