"Ook kleinere ondernemer moet pin kunnen aanbieden"

Patrick Hurenkamp lanceert Payleven, een mobiel pinsysteem

12 april 2013

Kleinere ondernemers de mogelijkheid bieden om klanten te laten betalen met hun pinpas. Dat is het doel van Payleven, het in 2012 opgerichte bedrijf waarvan de 28-jarige Patrick Hurenkamp aan het hoofd van de Nederlandse tak staat.

In dit artikel

Naam: Patrick Hurenkamp

Beroep: oprichter/directeur

Naam bedrijf: Payleven

Bedrijfsvorm B.V.

Opgericht: 2012

Aantal werknemers: ongeveer 100 in zes landen

Na zijn masterstudies innovatiemanagement en CEMS international management werkte Hurenkamp als consultant. Hurenkamp werd door de investeerders achter Payleven benaderd om de Nederlandse tak op te zetten. Hij was meteen enthousiast over het concept, dat tegelijkertijd ook in Duitsland, Polen, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië werd uitgerold.

Op locatie

"Sinds de 'klein bedrag - pinnen mag-campagne' vragen consumenten steeds meer om mogelijkheden om te pinnen. Het is ook een hele veilige manier van betalen, zowel voor de consument als voor de ondernemer. Toch is er een grote groep kleine ondernemers die altijd heeft gedacht dat pinnen niets voor hen was, vanwege de hoge investeringen en vaste kosten. Dit zijn vooral ondernemers die op locatie werken en vaak cash of facturen accepteren, zoals marktkooplieden, bezorgers van maaltijden, thuiskappers en taxichauffeurs. Deze groep van meer dan 100.000 ondernemers willen wij bereiken met Payleven", vertelt Hurenkamp.

Het systeem is simpel. Je registreert je online en koopt voor 99 euro een PIN-reader. Daarnaast download je de gratis payleven app op je smartphone of tablet, en koppel je de PIN-reader hieraan via Bluetooth. Daarna betaal je per transactie, je zit dus niet vast aan een contract. Per betaling draag je 2,75 procent af aan Payleven. Het grote voordeel is dat het systeem voor de consument niet verschilt van gewoon pinnen. De ondernemer voert het bedrag in op zijn smartphone, de consument pint op de PIN-reader. De klant hoeft dus niet, zoals bij systemen als MyOrder, zelf iets te installeren.

Veilig

Het systeem is even veilig als alle andere pinautomaten, verzekert Hurenkamp. "We zijn gecertificeerd door Mastercard en Visa en werken gewoon met het nieuwe pinnen, dus met de chip. Ook voldoen we aan alle richtlijnen en waarborgen we de privacy, er worden op de telefoon van de ondernemer geen betaalgegevens van de klant opgeslagen. Die worden direct versleuteld en doorgestuurd. Consumenten hoeven dus niet bang te zijn dat hun betaalgegevens worden onderschept."

De PIN-reader is in februari gelanceerd en heeft inmiddels meer dan duizend gebruikers. "We zoeken nu zoveel mogelijk ondernemers op om hen kennis te laten maken met Payleven. Pinnen moet voor alle ondernemers mogelijk zijn, daar gaan we hard aan werken", belooft Hurenkamp.

Auteur

Marlou Visser