Starters die bedrijf overnemen doen het beter

Toch is bedrijfsovername niet populair

15 december 2009

Potentiële kopers en verkopers van bedrijven vinden elkaar slecht. Dat is de uitkomst van een onderzoek van EIM naar bedrijfsoverdrachten in Nederland. Deze trend is opmerkelijk aangezien ondernemers die een bedrijf overnemen het over het algemeen beter doen dan ‘verse’ starters.

Nederland telde in 2006 184.000 ondernemers boven de 55 en 60.000 starters. Met name in de detailhandel, groothandel en industrie zijn meer oudere dan beginnende ondernemers. Slechts een beperkt deel van de starters overweegt te starten door middel van een overname terwijl een behoorlijk aantal ondernemers moeite heeft met het vinden van een geschikte opvolger. Het onderzoek toont echter aan dat ondernemers die een bedrijf overnemen het qua overlevingskans en banengroei beter doen dan degenen die hun bedrijf van de grond af opbouwen. Dit geldt zowel voor de korte als lange termijn.

Gering aantal overnames door starters

Slechts één op de vier starters overweegt serieus een bestaand bedrijf over te nemen. De meeste bedrijfsovernames zijn overnames van binnenuit het bedrijf, vanuit de familie of door mensen die al ondernemer zijn in een ander bedrijf. Volgens EIM wordt zowel door de terugtredende ondernemers als door de potentiële opvolgers niet veel verder gekeken dan de meest voor de hand liggende mogelijkheden, waardoor kansen blijven liggen. Een bedrijfsovername biedt echter voordelen heeft zoals een uitgebreid klantenbestand. Een starter dient altijd op nul te beginnen.

Opvolgers vinden moeizaam voor ondernemers

6% van de Nederlandse ondernemers is bezig met het overdragen van zijn bedrijf, waarvan 35% nog geen opvolger heeft gevonden. 15% heeft de overname na vijf jaar nog steeds niet geregeld. Volgens de onderzoekers blijft de ondernemer vaak lang hangen bij de poging om de opvolging binnen de familie te regelen. Vervolgens is de tijd daarna te kort om de bedrijfsoverdracht nog helemaal goed te regelen.

Oplossing

MKB Servicedesk denkt mee in dit proces en biedt de oplossing voor zowel de kopers als verkopers. Via onze website heb je toegang tot de website OvernameBedrijven.nl waarop vraag en aanbod bij elkaar komen.

Meer informatie over het overnemen van een bedrijf kun je hier vinden.