Kosten creditcardbetaling aan banden gelegd

Europese Commissie wil plafond voor tarieven betalingsverkeer

26 juli 2013

Om de kosten voor betalingsverkeer binnen de perken te houden, wil de Europese Commissie een maximum stellen aan de tarieven die banken aan winkeliers mogen doorberekenen voor een betaling. Voor pinnen wordt dit tarief 0,2 procent, voor een creditcardbetaling 0,3 procent.

Whitepaper Je administratie op orde

Dat de Europese Commissie met dit voorstel komt betekent niet dat het morgen realiteit zal zijn. Eerst moet het Europees Parlement ermee instemmen en de Commissie wil ook een overgangsperiode van 22 maanden, waarin de maximale prijzen alleen voor grensoverschrijdende betalingen gaan gelden, dus als een klant met een buitenlandse pas wil betalen.

Betalen goedkoper

Uiteindelijk moet wetgeving gaan leiden tot dezelfde tarieven in de hele Europese Unie en minder kosten voor retailers en consumenten. "Vandaag is de betaalmarkt in de EU versnipperd en duur, een kostenpost van ruim 1 procent van het bbp van de EU of 130 miljard EUR per jaar. Dit zijn kosten die onze economie zich niet kan veroorloven," zegt Michel Barnier, commissaris voor Interne Markt en Diensten.

Op dit moment maken retailorganisaties afspraken met banken over de tarieven voor een pin- of creditcardbetaling. In Nederland is pinnen relatief goedkoop, ongeveer 5 eurocent per betaling, maar een creditcardbetaling is juist erg duur. Hier moeten Nederlandse winkeliers nu soms wel 1,9 procent commissie over betalen.

Pintarieven

Op 1 januari 2014 loopt het convenant dat Detailhandel Nederland met de banken heeft gesloten af. Er moet nog worden onderhandeld over verlenging van het convenant. Er bestaat de vrees dat pinnen na deze datum duurder wordt, omdat creditcardmaatschappijen Visa en MasterCard in andere Europese landen ook hogere tarieven aanhouden.

Mastercard is tegen het voorstel van de Europese Commissie. De Amerikaanse creditcardmaatschappij vreest dat de plannen marktwerking tegengaan en dat banken de kosten voor betalingen op andere manieren aan ondernemers zullen doorberekenen. Ook zouden de plannen het Nederlandse convenant, waarin de nu lage pintarieven zijn vastgelegd, ondermijnen.

Ondernemersverenigingen blij

Tom Ponjee, secretaris Betalingsverkeer van Detailhandel Nederland, is daar niet bang voor, zegt hij tegen Radio 1. "De Europese Commissie wil maximumprijzen gaan instellen, daar kunnen we natuurlijk ook onder gaan zitten. Het zou het beste zijn als we hetzelfde systeem voor pinbetalingen zouden houden en dat de kosten voor creditcardbetalingen omlaag gaan."

Hans Boerkamp van InRetail is verdeeld over de voorstellen. "Een maximum aan de kosten voor een creditcardbetaling is heel erg welkom, want die kosten zijn erg hoog in Nederland. Maar wij zijn tegen het betalen van een percentage op een pintransactie. Nu betalen we 5 of 6 cent, dat kan bij grote bedragen veel duurder worden als banken 0,2 procent gaan rekenen. Daar zijn wij uiteraard tegen."

Auteur

Marlou Visser