Welke subsidies zijn er voor de aanschaf van zonnepanelen?

Alle regelingen voor ondernemers op een rij
De overheid wil duurzame energie stimuleren. In 2023 moet 16 procent van al onze energie duurzaam zijn opgewekt. Om dit doel te bereiken, bestaan er diverse regelingen om met overheidssteun bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen.
Meer subsidies op energiebesparende maatregelen
Klik hier
In het whitepaper
Download gratis

De Energie Investerings Aftrek (EIA)

Investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie mag je aftrekken onder de EIA. Bovenop de gebruikelijke afschrijving mag je 54,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
 
Op de website van RVO.nl staat de energielijst, met alle middelen die je fiscaal gunstig onder de EIA mag aftrekken. Zonnepanelen, zowel die alleen energie opwekken als de panelen die gecombineerd energie en warmte opwekken, staan op de lijst.
 
Let op:  Een aanvraag voor EIA moet je binnen drie maanden nadat je de opdracht hebt gegeven voor een energiezuinige investering of de bestelling hebt gedaan. Je moet de aanvraag indienen via het e-loket van RVO.nl.
 

Kleinschaligheids Investerings Aftrek (KIA)

Investeer jij tussen de 2.300 en 306.931 euro in zonnepanelen voor je bedrijf? Dan kun je eenmalig aanspraak maken op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Zonnepanelen vallen onder de middelen waar je volgens deze regeling in mag investeren. Let op: je mag deze aftrek naast de Energie Investerings Aftrek gebruiken.
 
Tot 2.300 euro
0 procent
2.301 tot 56.024 euro
28 procent
56.025 tot 103.748 euro
15.687 euro
103.748 tot 311.242 euro
15.687 euro min 7,56 procent van het
investeringsdeel boven 103.748 euro
Meer dan 311.242 euro
0 procent
 

Versneld afschrijven investeringen

Zoals elke investering in je bedrijf, mag je de aanschafkosten voor zonnepanelen versneld aftrekken van de winst. Deze regeling, die investeringen moet stimuleren, zorgt nu voor een lagere belastingaanslag maar maakt wel dat je in de jaren daarna minder mag aftrekken. Je mag de investering ook gewoon in vijf jaar aftrekken.
 
Deze regeling kun je naast de EIA en de KIA gebruiken. 
 

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Als je meer dan 15 KwP aan zonne-energie opwekt of meer dan 100 vierkante meter voor zonthermie hebt ingericht, kom je in aanmerking voor de SDE+. Voor deze regeling kun je een aanvraag indienen via het e-loket van RVO.nl. Op is op en de subsidie op zonnepanelen is populair. De regeling wordt daarom in fases opengesteld.
 
Via de SDE+ regeling wordt het prijsverschil tussen grijze energie en groene energie vergoed. Je kunt je opgewekte energie of warmte dus gewoon op de energiemarkt kwijt zonder dat je een hogere prijs hoeft te vragen. De correctiebedragen die de overheid toekent, hangen af van de energieprijs en je productie. Kijk voor rekenvoorbeelden en meer informatie op de website van RVO.nl.

Mobiliteit en ondernemen: kies voor duurzaam!

Hangout Week van de Ondernemer in Arnhem
In Arnhem en Nijmegen doen ze er alles aan om duurzame mobiliteit te stimuleren onder ondernemers. Tijdens de Week van de Ondernemer in Arnhem werden drie cheques met subsidie uitgereikt aan ondernemers voor de aanschaf van een biogas auto.
mobiliteit-ondernemen-kies-voor-duurzaam-17513140013.png

Dossiers

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres - kantoor Agency No9:
Spaklerweg 53
1114 AE Amsterdam
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten