Helft bedrijven riskeert betalingen te missen

Wie op 1 februari niet over is op SEPA, mist inkomsten

26 september 2016

Ongeveer de helft van de mkb-bedrijven heeft zijn administratiesystemen nog niet aangepast aan de nieuwe Europese regels rond betalingsverkeer. Dat is ernstig, want als je op 1 februari nog niet over bent op SEPA, krijg je simpelweg je geld niet meer.

Daarvoor waarschuwt Gijs Boudewijn, hoofd betalingsverkeer van de Nederlandse Vereniging van Banken in de Weekly Hangout.

Op 1 februari gaan we over op SEPA, de Single Euro Payment Area. Dit is een enorme operatie waarbij het Europees betalingsverkeer wordt gesynchroniseerd. Dat er landen- en bankcodes aan onze bankrekeningnummers worden toegevoegd om ze internationaal te maken (IBAN) is bij ondernemers bekend. En ook het pinnen met de chip, het nieuwe pinnen, is inmiddels ingeburgerd.

Zorg dat je machtigingen gelden

Als je als ondernemer met incasso's of excasso's te maken hebt, zul je echter meer moeten doen. "Je moet je bestaande machtigingen bijvoorbeeld zo aanpassen dat ze aan de regels van SEPA voldoen", zegt Sofian Lahmadi van Sentenial in de Weekly Hangout. "Na 1 februari is een telefonische machtiging of een machtiging via internet bijvoorbeeld niet meer geldig." Sentenial is een van de grootste bedrijven in Europa die banken en bedrijven begeleidt bij hun overgang naar SEPA. 

Pas je betalingssoftware aan

Ook zul je al je software waarin rekeningnummers worden opgeslagen zo moeten aanpassen dat er rekeningnummers met 34 tekens in passen. Denk bijvoorbeeld aan je crediteuren- en debiteurenadministratie, CRM en ERP en acceptgiro's. Ook de regels voor incasso's veranderen. Je moet incasso's bijvoorbeeld veertien dagen van tevoren gaan aankondigen en machtigingen veertien maanden bewaren (in plaats van twaalf maanden).

Voorkom last-minute paniekaanvallen

"Als je nog niet bent begonnen, moet je snel inventariseren welke programma's allemaal met incasso's te maken hebben. Controleer bij je softwareleverancier of zij de programma's aanpassen aan SEPA. Als dat niet het geval is, is het raadzaam een derde partij zoals Sentenial in te schakelen", zegt Lahmadi. Hij verwacht vanaf september flinke drukte, dus hij raadt aan om nu al te inventariseren of je bedrijf klaar is voor SEPA. "Voorkom een last-minute paniekaanval en verdiep je er nu in. Dan kun je de grote drukte voor zijn."

Scan je bedrijf

"Op overopiban.nl en betaalvereniging.nl kun je handige scans invullen om te zien of jij al klaar bent voor SEPA", vult Boudewijn aan. "Als je het op 1 februari niet in orde hebt, mag de bank je niet meer je geld overmaken. Zo ernstig is het dus." Lahmadi: "Alle bedrijven die met incasso's werken krijgen hiermee te maken. Het maakt niet uit of je veel of weinig betalingen verwerkt."

Denk aan de toekomst

Het lijkt veel werk, maar uiteindelijk zal de Single Euro Payment Area ondernemers voordelen opleveren, zegt Boudewijn, die de hele operatie qua impact vergelijkt met de overgang op de euro. "Dat we in Europa werken met één set betaalproducten zal leiden tot meer concurrentie, schaalvoordelen en uiteindelijk lagere prijzen voor het betalingsverkeer voor ons allemaal. Ook wordt het makkelijker om binnen Europa te ondernemen."

Auteur

Marlou Visser