Inschrijving Oranje Handelsmissiefonds geopend

Duwtje in de rug voor ondernemers die willen exporteren

20 februari 2020

Tot 15 oktober kunnen ondernemers uit het middenbedrijf die willen exporteren zich inschrijven voor het Oranje Handelsmissiefonds. MKB-Nederland, ING, KLM en het ministerie van Buitenlandse Zaken stellen de komende vijf jaar aan steeds tien ondernemers 10.000 euro beschikbaar om op handelsmissies te gaan of buitenlandse beurzen te bezoeken.

"Alle lichtpuntjes die er nu zijn in onze economie, hebben te maken met export", zegt waarnemend voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. "Veel ondernemers in het mkb zijn al bezig met exporteren, maar er zit ook nog wel een groot onbenut potentieel. Deze groep willen we helpen door hen een netwerk aan te bieden en een duwtje in de rug te geven."

Groeikansen

Volgens Jan Hommen, CEO van ING, liggen er veel kansen in het buitenland. "In Nederland is nu geen groei, maar in het verre oosten bijvoorbeeld wel. Denk aan Turkije en Indonesië. Ook Amerika en Zuid-Amerika zijn weer aan het groeien. Daar moeten wij gebruik van maken door die contacten aan te boren. Handelsmissies en het bezoeken van buitenlandse beurzen zijn daar ideale instrumenten voor."

Aanmelden

Bedrijven uit het middenbedrijf (jaaromzet 2 - 30 miljoen euro) kunnen zich tot 15 oktober aanmelden via oranjehandelsmissiefonds.nl. In november selecteren president-directeur Camiel Eurlings van KLM, ING-directeur Jan Hommen, waarnemend MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen en Simon Smits van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de tien bedrijven die de eerste 10.000 euro krijgen uit het fonds. Dit gaat vijf jaar door.

"We zijn op zoek naar bedrijven die bij voorkeur innovatief zijn en duurzaam, liefst uit een van de negen topsectoren", zegt Camiel Eurlings. "Een bedrijf dat ambitieuze plannen heeft en weet waar het naartoe wil, maar niet de middelen durft vrij te maken om dit te realiseren. Hen willen we dat duwtje in de rug geven."

Inspiratie

"De tien ondernemers kunnen dan weer als inspirator dienen voor andere ondernemers", voegt Van Straalen daaraan toe. "Ondernemers hebben voorbeelden nodig om te zien wat ze kunnen bereiken. De praktijk leert dat juist mkb'ers heel succesvol zijn als ze eenmaal die stap over de grens hebben gemaakt. Het succes van de tien winnaars kan een zuigende werking hebben op andere mkb'ers en dat stimuleert onze hele economie."

De tien winnende bedrijven krijgen een budget van 10.000 euro om met missies mee te gaan, individuele missies samen te stellen of internationale beurzen te bezoeken. Ook zullen ING, KLM en AgentschapNL hun uitgebreide netwerken inzetten om de winnaars verder te helpen.

Exportprijs

Exporteer jij al? Dan is het Oranje Handelsmissiefonds wellicht niet iets voor jou, maar deelname aan de MKB Export Award wel. Maak een profiel aan en deel je exportplan om kans te maken op 30.000 euro aan goederenvervoer van TNT Express, een taalcursus bij de nonnen in Vught van Regina Coeli en een Zakenpartnerscan van AgentschapNL.

Auteur

Marlou Visser