Veel Nederlanders bereid tot crowdfunding

Financieringsvorm draagt bij aan herstel vertrouwen

20 februari 2020

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft inmiddels gehoord van crowdfunding en is hier positief over. Van hen vindt een grote groep dat crowdfunding bijdraagt aan het herstel van vertrouwen in de economie en dat de overheid deze vorm van financiering zou moeten stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Douw en Koren onder ruim 1.100 respondenten.

Whitepaper Financieringsvormen en regelingen

Van alle ondervraagden had 48 procent al gehoord van crowdfunding, 49 procent kende het concept niet (3 procent gaf het antwoord 'weet niet').  "Dat is natuurlijk bijzonder voor een financieringsinstrument dat pas sinds vorig jaar op enige schaal MKB’ers van financiering voorziet. Tegelijkertijd geeft het ook de potentie voor groei weer: crowdfunding is nog steeds in opmars", zegt Gijsbert Koren van het adviesbureau, dat is gespecialiseerd in crowdfunding.

Vertrouwen

Een groot deel van de resondenten is ook positief over het zelf financieren van ondernemersplannen, blijkt uit het onderzoek (pdf). Van de mensen die  bekend zijn met crowdfunding vindt 46 procent dat de financieringsvorm bijdraagt aan het vertrouwen in de economie, 10 procent vindt dit niet. 45 procent vindt ook dat de overheid crowdfunding zou moeten stimuleren, 17 procent is hier echt op tegen.

Laagdrempelig

De ondervraagden vinden het goed dat bedrijven door crowdfunding minder afhankelijk worden van banken en vinden het ook een goede manier om laagdrempelig te kunnen investeren in een project of bedrijf. De voornaamste redenen om het niet te doen zijn dat men geen financiële ruimte heeft, nog geen interessant project is tegengekomen of er niet genoeg van afweet. Maar weinig respondenten (7 procent) zeggen crowdfunding te risicovol te vinden.

Groeipotentie

Douw en Koren denken dat crowdfunding nog veel groter kan worden als duidelijker wordt gemaakt dat je vaak al vanaf een tientje kunt deelnemen en dat er zeer diverse projecten zijn om in te investeren. De financieringsvorm groeit exponentieel. In de eerste helft van 2013 werd 13 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Daarmee is crowdfunding nog klein, maar wel veelbelovend voor ondernemers die krediet nodig hebben.

Auteur

Marlou Visser