Handelsmissies prioriteit van kabinet-Rutte

Ministers gingen 25 keer op handelsmissie

01 december 2017

Het tweede kabinet onder premier Mark Rutte heeft in het eerste jaar dat het regeerde 25 handelsmissies gemaakt. Vooral minister LIlianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) was actief. Zij leidde twaalf missies, onder meer naar Birma, Kenia en Rusland.

Whitepaper 'ondernemen in China'

Premier Rutte is zelf dit jaar in Texas, China en Indonesië geweest. Volgend jaar reist hij opnieuw met een grote groep bedrijven naar China, het jaar daarop is Indonesië weer aan de beurt. Voor beide snelgroeiende Aziatische landen is Nederland de tweede handelspartner binnen de Europese Unie.

Ook andere ministers gingen op handelsreis. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) bezocht Birma en Amerika, minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ging naar Rusland en China.

Werkplekken

"Wij besteden veel aandacht aan economische diplomatie", zegt Rutte hierover in een filmpje. "Nederland is een handelsland, en de groei komt vaak van de export. We verdienen bijna eenderde van ons inkomen in het buitenland. Bijna de helft van alle werknemers werkt bij een bedrijf dat exporteert. Een op de tien werkt voor een buitenlands bedrijf."

De overheid stimuleert dit met handelsmissies, maar ook bijvoorbeeld met nieuwe handelsposten in Brazilië en India en door Chinees als eindexamenvak in te stellen, vertelt Rutte. Ook een handelsverdrag van de EU met Canada is belangrijk om de export te ondersteunen. 

Auteur

Marlou Visser