Wat is een youngtimer?

En wat zijn de voordelen?

25 maart 2020 17 december 2020

Een oud tweedehandsje als zakelijke auto? Dat klinkt niet erg aantrekkelijk. Daarom spreken we liever van “youngtimers”. Klinkt goed? Terecht, want door een youngtimer te rijden in 2020 kun je als ondernemer heel wat geld besparen.

Soms is oud beter dan nieuw. Daar hoef je helemaal niet nostalgisch voor te zijn. Mogelijk is het voor jouw onderneming juist slimmer om geen nieuwe auto van de zaak aan te schaffen. Want zodra die op jouw naam staat ben je al een flink deel van je geld kwijt: hij is niet meer nieuw, dus minder waard.

Bijtelling 2021

Voor zakelijke auto's houdt het daar niet op, want als je hem ook privé wilt rijden, krijg je te maken met de bijtelling. Weliswaar mag je je autokosten aftrekken, maar daar staat tegenover dat je elk jaar een percentage van de cataloguswaarde bij je winst moet optellen. Inderdaad: de prijs van de nieuwe auto. Ook al is hij niet meer nieuw.

Voor een auto met CO2-uitstoot moet je rekening houden met 22% bijtelling. Voor een auto zonder CO2-uitstoot, zoals een elektrische auto of een auto op waterstof hoef je maar met 8% van de cataloguswaarde te werken. Voor een elektrische auto geldt de 8% bijtelling wel tot € 45.000, daarboven betaal je 22% bijtelling.

Youngtimer

Je zou kunnen overwegen een youngtimer te kopen. Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Een auto die dus in of voor 2005 voor het eerst op kenteken is gezet. Voor een paar duizend euro kun je er een kopen die destijds als premium-model de deur uit is gegaan. Koop er een waarvan de onderhoudshistorie bekend is en ga in zee met een betrouwbaar bedrijf, en je bent verzekerd van een prima auto zonder buitensporige kosten voor reparatie en onderhoud.

Dagwaarde in plaats van catalogusprijs

En zelfs al zou je hogere kosten maken voor reparatie en onderhoud, je komt alsnog goedkoper uit. Het grote voordeel van een youngtimer is namelijk dat je lagere maandlasten hebt. Het bijtellingspercentage is hoger, namelijk 35%, maar bereken je over de dagwaarde in plaats van de catalogusprijs. Ook al koop je een auto die in de jaren '90 voor honderdduizend gulden werd verkocht, je betaalt bijtelling over het bedrag waarvoor jij hem hebt gekocht. Deze youngtimer regeling bestaat ook voor elektrische auto's, dan is de bijtelling 17%. Er zijn echter weinig volledig elektrische youngtimers op de markt.

Het artikel gaat verder na de download.

Download:
Kopen of leasen

Aftrek

Intussen heb je wel alle voordelen van een zakelijke auto: alle kosten mag je aftrekken van je winst. Dus reparatie, benzine, tol, parkeergeld, de wasstraat en de wegenbelasting, elke cent brengt het bedrag waarover je belasting moet betalen verder omlaag. Aan de andere kant tel je een piepkleine bijtelling bij je winst, en klaar is kees. De fiscus betaalt dus flink mee aan jouw auto. En dat scheelt heel veel geld.

Voorbeeld

Een voorbeeld. Stel, je wilt een representatieve auto uit het hogere segment. Je zou een nieuwe Audi A6 Avant kunnen kopen, voor pakweg € 60.000. Ieder jaar tel je 22% (de reguliere bijtelling) van de catalogusprijs bij je winst voor het privégebruik: € 15.000. Aan de andere kant kun je jaarlijks € 8.000 afschrijven. Als we de overige kosten even buiten beschouwing laten, blijft er dus € 7.000 bijtelling over.

Je kunt echter ook een Audi A6 uit 2005 kopen. Je vindt een luxe-uitvoering met 150 duizend kilometer op de teller, met de onderhoudsboekjes erbij. De auto blijkt altijd onderhouden te zijn door de dealer. Je betaalt € 6.000. De bijtelling bedraagt dan 35% over die dagwaarde, dus € 2.100 in het eerste jaar. Daar tegenover staat een afschrijving van misschien € 1.000 per jaar. In dit geval blijft er dus € 1.100 aan bijtelling over, een verschil van bijna € 6.000. Stel dat je in de hoogste belastingschijf valt, dan praten we dus over een fiscaal voordeel van ruim € 3.000 in het eerste jaar. De bijtelling voor je youngtimer neemt bovendien elk jaar af. De dagwaarde is immers leidend, en met elke dag en elke kilometer gaat die omlaag.

BTW-correctie

Toch is de catalogusprijs van je youngtimer niet helemaal irrelevant. Als je namelijk BTW-plichtig bent, vraag je de BTW op autokosten terug. Aan de andere kant moet je het privégebruik voor de BTW compenseren. Dat doe je als volgt. Eerst moet je nagaan of je youngtimer een zogenoemde marge-auto is. Een marge-auto is gedurende zijn levensduur tenminste eenmaal in het bezit geweest van een particulier in Europa. Sindsdien wordt hij BTW-vrij doorverkocht. Als er dus geen BTW staat op de aankoopfactuur, dan heb je te maken met een marge-auto. Youngtimers zijn vrijwel altijd marge-auto's.

Werkelijk gebruik

Voor marge-auto's die zakelijk vermogen zijn maar ook privé gebruikt worden, moet je elk jaar 1,5% van de cataloguswaarde opnemen als BTW voor privégebruik in de laatste aangifte van het jaar. Stel dat de youngtimer uit ons voorbeeld € 45.000 kostte. Dan tel je jaarlijks voor het privégebruik € 675 op bij de af te dragen BTW. Je hebt overigens ook de mogelijkheid om deze BTW-correctie te berekenen naar werkelijk privégebruik. Voor de BTW telt woon-werkverkeer ook als privégebruik. In sommige gevallen kan dat voordeliger uitpakken. Daarover lees je meer op de website van de Belastingdienst. Ook vind je daar meer informatie over hoe je de BTW-correctie berekent in het zeldzame geval dat er nog wel BTW zit op je youngtimer.