Weekly Hangout | Co-creëren met techniek

Bram Geenen vertelt over Wevolver
Hoe handig zou het zijn als techneuten over de hele wereld meewerken aan jouw nieuwe product? Met de nieuwe website Wevolver kan het. Initiatiefnemer Bram Geenen vertelt er alles over tijdens OuiShare Fest in Parijs.
Bram Geenen is industrieel ontwerper. Hij maakt 3D-ontwerpen die hij wil delen met anderen. Niet alleen zodat zij ze kunnen printen, maar ook verbeteren. Een plek waarop ontwerpers en technici kunnen samenwerken bestond nog niet en daarom bouwde Geenen het zelf.
 

Samen ontwikkelen

De website Wevolver is een online platform waarop techneuten, ontwerpers en opdrachtgevers samen aan hun projecten werken. Deze 'co-creatie' werkt eenvoudig: Je plaatst je idee en alle codes en ontwerpen die je tot nu toe hebt gemaakt online. Iedereen die geïnteresseerd is in jouw project kan eraan bijdragen.
 
Stel: je bent koelkastproducent. Je wilt een slimme koelkast ontwikkelen waarmee de eigenaar op afstand kan kiezen om een apart product te laten ontdooien. Plaats het idee en huidig ontwerp op WeVolver en techneuten over de hele wereld kunnen ermee aan de slag. Techniek, software, design: je hoeft geen aparte specialisten aan te nemen. In de community vind je wel iemand die kan maken wat jij nodig hebt.
 

Eigendomsrechten

"Je kunt je project open of gesloten laten ontwikkelen", vertelt Geenen. "Als je project open is kan iedereen meedoen. Licenseren is dan wel ingewikkeld: er hebben heel veel mensen meegewerkt aan jouw product. Als je een gesloten project hebt, zoekt WeVolver mensen uit de community die kunnen aanhaken. Je stelt dan zelf de voorwaarden." Je kunt in die voorwaarden bepalen van wie de eigendomsrechten zijn en of de mensen die meewerken betaalt krijgen of niet.
 
Je kunt als ondernemer ook de projecten van de community gebruiken om verder te ontwikkelen. Als voorbeeld noemt Geenen een robot. Een Franse ontwerper heeft een robot gemaakt die reageert op menselijke bewegingen.
 
De Fransman heeft 3D-ontwerpen van de robot en de besturingssoftware online gezet, zodat iedereen hem zelf kan uitprinten. "Er gebeuren heel interessante dingen met dit hobbyproject", vertelt Geenen. "Mensen uit de community gebruiken bijvoorbeeld aparte onderdelen om protheses te ontwikkelen."
 
Journalist Claartje Vogel was met Crowd Expedition bij
OuiShare Fest in Parijs: het grootste festival ter wereld
over de deeleconomie.
Experts over de hele wereld kwamen samen om te praten over
nieuwe, efficiëntere manieren om samen te werken.
Lees meer in haar column.
 

Crowd Expedition van start met team topexperts

Hoe kan de deeleconomie een duurzaam model worden?
Crowd Expedition ging donderdag 1 mei van start. Samen met 15 partners en 30 internationale experts gaat expeditieleider Martijn Arets op zoek naar de...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten