'Ik wil met banken sjouwen'

27-jarige serieondernemer neemt familiebedrijf over

27 februari 2019

Hij is nog geen 30 en nu al een zeer succesvolle ondernemer. Floris Venneman (27) heeft afgelopen week een nieuwe stap genomen in zijn loopbaan als serieondernemer: hij heeft het Hengelose familiebedrijf Van der Deen overgenomen. Een in de regio zeer bekende woonwinkel die als sinds 1953 bestaat.

“De twee broers die het bedrijf runden, wilden heel graag dat het bleef bestaan. Zelf konden ze  de stap naar online succes niet maken,” vertelt Venneman. “Daarnaast wilden ze af van het gedoe met financiën en personeel. En toen was ik er.”

Zelf op zoek naar een bedrijf?

Bekijk onderstaande bedrijven. Deze staan sinds kort te koop. Reageer kosteloos op interessante profielen en kom direct in contact met de verkoper.

Venneman begeeft zich al langer op de markt van de woninginrichting. Hij heeft interieurwebsite MiaDomo.nl opgezet en de overname van de winkel sluit hier mooi op aan. “Ik ben met MiaDomo begonnen omdat ik als bedrijfsadviseur bij verschillende bedrijven in de woonbranche ben geweest en kansen en mogelijkheden zag die niemand pakte. Die branche heeft dus mijn interesse”, vertelt hij.

Opportunist

“Ik ben al tijden geabonneerd op een nieuwsbrief met bedrijven die ter overname worden aangeboden. Op een dag zag ik tussen het garagebedrijf, de kledingwinkel en het restaurant in Lutjebroek de woonwinkel staan. En ik ben dan wel zo’n opportunist die denkt ‘ik ga eens een berichtje sturen’. Ik kreeg informatie over Van der Deen opgestuurd inclusief de cijfers. En ik zit naar die cijfers te kijken en zie dat ze al 10, 15 jaar steady zijn qua omzet en dat ze zelfs elk jaar licht groeien. Dat terwijl de woonbranche momenteel in de fik staat. Toen ben ik eens gaan praten.”

Fantastisch en afzichtelijk

Het klikte zo goed tussen de broers Van der Deen en Venneman dat het idee tot een overname zich al meteen in zijn hoofd vormde. “Samen met de broers ben ik naar een beurs geweest in Keulen, daar hebben we bier gedronken en ben ik voorgesteld aan leveranciers. De sfeer onderling was erg goed. Vooral het feit dat ik wat marktkennis miste zorgde dat we erg konden lachen.  Dingen die ik fantastisch vond, bleken voor geen meter te verkopen in hun winkel en als ik hardop riep dat ik iets afzichtelijk vond dan bleek het een van hun meest succesvolle producten te zijn.”

Sjouwen

Deze week staat voor Venneman in het teken van interviews geven over de overname, maar volgende week gaat hij vol aan de bak om zijn nieuwe bedrijf te leren kennen. “Ik wil met iedere medewerker een dag meelopen. Ik wil banken sjouwen, horen wat de werknemers van het bedrijf vinden, wat hun ambities zijn en welke verbeterpunten zij zien. Ik wil de succesformule van Van der Deen ontrafelen.”

In de Randstad

Wat Venneman betreft gaat er niet veel veranderen door de overname. “Iedereen blijft in dienst. Het liefst heb ik er in de toekomst juist nog meer mensen bij.” Zelf gaat hij zich niet actief met het meubelverkopen bezighouden. “Het bedrijf draait heel goed zonder mij. Het is een ecosysteem dat werkt. Het enige wat ik moet doen, is zorgen dat de werknemers kunnen doen wat ze nu doen en intussen bedenken hoe ik meer mensen naar de winkel krijg en partnerships sluiten.”

Venneman woont zelf in Haarlem en zal de komende tijd zo’n twee tot drie dagen per week in Hengelo overnachten om alles te laten reilen en zeilen. “Ik denk wel dat er op termijn een tweede vestiging komt. En die komt dan zeker in de Randstad.”

Auteur

Nerina Vilchez