Wat doet een deurwaarder?

En wanneer krijg je te maken met een deurwaarder?

08 augustus 2014

Een rekening niet of niet op tijd betaald? Je kunt zomaar te maken krijgen met een deurwaarder. Een deurwaarder kan beslag leggen op je spullen en bankrekening. Je huis ontruimen of een dagvaarding uitbrengen, dat kan een deurwaarder ook.

Jijzelf kunt een incassobureau of deurwaarder op de stoep hebben staan als je je rekeningen niet betaalt, maar andersom kan ook. Waardoor een deurwaarder een van jouw klanten of leveranciers bezoekt. 

Waarom een deurwaarder?

Een deurwaarder kan worden ingeschakeld, nadat een incassobureau is geprobeerd. In het geval dat jij een deurwaarder in wil zetten, heb jij dus al een of twee aanmaningen naar je klant gestuurd met het verzoek de niet-betaalde factuur alsnog te betalen. Betaalt hij die sommatie niet (volledig), dan bel je een deurwaarder. 

Wat doet een deurwaarder?

Een deurwaarder mag beslag leggen op spullen, bankrekeningen, inboedel, noem maar op. Let op: hiervoor is een vonnis nodig van een kantonrechter, inclusief jouw eis. Je klant of leverancier (of jij, in het geval jij degene bent die nalatig is met betalingen) mag zich eerst verweren tegenover de rechter tijdens een zitting. Moet volgens de uitspraak de aangeklaagde tóch betalen, dan verschijnt de deurwaarder ten tonele. En kan beslag leggen op auto's, bankrekeningen, uitkeringen, inboedel, etc. 

Waar vind ik een deurwaarder?

Om een deurwaarder te vinden, kun je bij de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders terecht. Deze beroepsvereniging houdt in de gaten dat aangesloten deurwaarders hun taken goed uitvoeren. Deze vereniging is ook aangesloten bij MKB-Nederland. Op de website kun je in het Register Gerechtsdeurwaarders zoeken of de deurwaarder die je in gedachten hebt, aangesloten is bij deze beroepsorganisatie.

Bron: rijksoverheid.nl