Het internationaal incassobureau voor openstaande facturen in het buitenland

Een incassobureau met kennis van lokale wet- en regelgeving en culturele verschillen

euro-currency-biljetten-geld

Voor veel ondernemers liggen er over de grens kansen om hun onderneming te laten groeien. Maar voordat je die stap zet, moet je met een hoop zaken rekening houden. Wat doe je bijvoorbeeld als een klant in het buitenland de facturen niet betaalt? Een internationaal incassobureau kan je helpen bij het invorderen van facturen in het buitenland.

Facturen invorderen

Of je nu nationaal of internationaal actief bent, facturen invorderen is voor veel ondernemers een uitdaging. En klanten die niet betalen kunnen een grote financiële strop zijn. Daarom hebben de meeste ondernemers een samenwerking met een incassobureau. Hoe pak je het aan als je buitenlandse klanten niet betalen?

Wat is een internationaal incassobureau?

Een internationaal incassobureau is in meerdere landen actief en kan dus voor jou in het buitenland openstaande facturen invorderen. Een internationaal incassobureau heeft kennis van de wet- en regelgeving in verschillende landen en snapt de cultuur en werkwijze van het land in kwestie. Vaak heeft zo’n incassobureau een samenwerking met incassobureaus in het buitenland.

Incassobureau in het buitenland

Het kan een logische gedachte lijken om in het buitenland een incassobureau te zoeken voor incasso’s in het buitenland: een incassobureau voor elk land waar je actief bent. Het voordeel van een internationaal incassobureau is dat het in meerdere landen kan opereren en dus jou in meerdere landen kan vertegenwoordigen. Je hebt dan één incassobureau dat alle openstaande facturen, in meerdere landen, voor je invordert: één aanspreekpunt voor je debiteurenbeheer.

Maar hoe vind je zo’n incassobureau in het buitenland?

Een goed internationaal incassobureau

Net als bij een betrouwbaar incassobureau in Nederland wil je natuurlijk dat een internationaal incassobureau aan een aantal kwaliteitseisen voldoet. Een paar factoren om rekening mee te houden:

  • Goede credentials. Kijk of het internationaal goed bekend staat. Is het bijvoorbeeld aangesloten bij GCS Credit (internationaal netwerk op het gebied van credit- en riskmanagement)?

  • No Cure no Pay. Veel goede incassobureaus werken met het principe: als de factuur niet geïncasseerd wordt, hoef je niet (of alleen een instapbedrag) te betalen. Dat geeft je rust dat je niet onnodig hoge kosten hebt.

  • Native speakers. Voor een goede communicatie moet het incassobureau de taal van je klant kunnen spreken en moet de klant contact kunnen zoeken met het bureau.

  • Internationale advocaten en incassospecialisten. Het is een voordeel als het incassobureau een team van internationale juridische specialisten heeft.

  • Lokale wet- en regelgeving. In elk land is de wetgeving in verband met incasso iets anders en kennis hiervan is natuurlijk cruciaal.

  • Cultuur. Elk land heeft andere gewoonten waar rekening mee gehouden moet worden. Een goed internationaal incassobureau is hiermee bekend.

Hoe werkt incasso in het buitenland?

De procedures voor een incasso zijn in elk land een beetje anders. Maar een goed internationaal incassobureau is daar natuurlijk van op de hoogte. In grote lijnen:

  1. Minnelijk traject. Meestal wordt er eerst een minnelijke procedure opgestart. Daarbij stuurt het incassobureau herinneringen en uiteindelijk aanmaningen, zodat de openstaande factuur of facturen alsnog betaald worden. Meestal leidt zo’n minnelijk traject tot een oplossing.

  2. Gerechtelijke procedure. Als het herinneren en aanmanen niet leidt tot een oplossing, kan een gerechtelijke procedure een logische volgende stap zijn. Hierbij wordt een betaling afgedwongen door tussenkomst van de rechter.

Incasso in het buitenland

Een incasso in het buitenland uitvoeren brengt extra uitdagingen met zich mee. Zoals de taal, de afstand, andere procedures en andere gewoontes. Vandaar dat een goed internationaal incassobureau de moeite loont. Als je erover denkt om je onderneming over de grens uit te breiden, is het vinden van een goed internationaal incassobureau dus een logische volgende stap. 

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.