Bedrijf overnemen beter dan starten

Eigen bedrijf starten veruit het populairst

15 december 2009

Het overnemen van een bestaand bedrijf kan beter uitpakken dan het opstarten van een nieuwe onderneming. Dit blijkt uit cijfers van het EIM. Het onderzoek toont aan dat 65% van de ondernemers die een bedrijf overnemen de eerste vijf jaar overleven, tegen 50% van de starters. Toch namen slechts 11.000 van de 60.000 startertende ondernemers in 2006 een bedrijf over.

Voordelen

Het overnemen van een bestaand bedrijf biedt diverse voordelen boven het opstarten van een nieuwe. Dergelijke onderneming hebben al een klantenkring opgebouwd, bezitten machines en ervaren personeel. Ook is het gemakkelijker een financiering te vinden voor het overnemen van een bedrijf dan er een te beginnen. De financiering kan echter ook een struikelblok vormen, aangezien er een grotere investering van de ondernemer wordt gevergd. Mocht het fout gaan, zijn de financiële consequenties ook hoger.

Websites

Er zijn diverse websites waarop je bestaande bedrijven kunt overnemen, bijvoorbeeld Overnamebedrijven en Koopjeeigenbedrijf. Wil je meer informatie over het overnemen van een bedrijf? Lees dan dit artikel.