Handelsmissie Turkije

Met intensieve voorbereiding en opvolging

01 december 2017

Van internationale handelsmissies zijn de verwachtingen vaak hooggespannen. Toch valt de uiteindelijke opbrengst -ondanks alle investeringen- vaak tegen. Daarom organiseerde Huub Ruël van het lectoraat International Business van de hogeschool Windesheim van 16 tot 19 februari een handelsreis naar Turkije.

Business guide Turkije

Tien Overijsselse ondernemers en onze eigen Dutch Network Group oprichter Willem Overbosch vertrokken op 16 februari naar Turkije. Een subsidie van de Provincie Overijssel maakt de handelsreis en het onderzoek mogelijk. MKB Servicedesk is mediapartner en ondersteunt al jaren mkb-ondernemers met internationale ambities met haar business support platform. Met de praktische informatie op de Internationaal Ondernemen desk en in de vorm van e-books, whitepapers en business guides die kosteloos zijn te downloaden in het ondernemersportaal MijnMKB bereiden we ondernemers voor op de stap naar het buitenland. De aanmoedigingsprijs MKB Export Award is op 10 maart voor de tweede keer uitgereikt.  

Over de handelsreis

Deelnemers kregen extra begeleiding in de voorbereiding en tijdens de reis. Ook de nazorg wordt niet vergeten. Zij worden voorbereid op zakendoen in Turkije en op internationaal zakendoen in het algemeen. De voorbereidende bijeenkomst op donderdag 12 februari vond plaats op het kantoor van MKB Servicedesk in Utrecht. Tijdens de reis konden zij al hun vragen stellen en met andere deelnemers van gedachten wisselen. Na afloop van de reis is er ondersteuning bij het daadwerkelijk omzetten van een potentiele ‘match’ in een zakelijke deal en samenwerking. Deze focus op zowel de voorbereiding als de follow-up kan in de toekomst mogelijk bijdragen aan een gestandaardiseerde aanpak voor handelsmissies.

Onderzoek

Huub Ruël: “Van de gebruikelijke internationale handelsmissies zijn de verwachtingen vaak hooggespannen. De uiteindelijke opbrengst valt - ondanks alle investeringen - vaak tegen. Wij zijn van mening dat een intensieve voorbereiding en follow-up wezenlijk kunnen bijdragen aan het verbeteren van het resultaat. Met deze reis willen we dat aantonen en een bewezen effectieve, planmatige aanpak voor handelsmissies neerzetten. En natuurlijk tien Overijsselse ondernemers helpen bij een succesvolle start of uitbouw in deze markt.”

Business Support Platform over de landsgrenzen

Willem Overbosch: "Het is de tweede handelsmissie binnen een jaar waar wij als MKB Servicedesk intensief bij betrokken zijn. Vorig jaar juni gingen wij mee naar Polen om een verdiepingsslag te maken op de Business Guide Polen. Nu zijn we we samen met Hogeschool Windesheim op pad gegaan om te kijken hoe wij Nederlandse ondernemers verder kunnen helpen in Turkije."

Auteur

Patty Sjerps