Welke verzekeringen heb ik nodig voor mijn bedrijfspand?

Een overzicht van de belangrijkste verzekeringen

02 mei 2018 2 minuten

Een storm, brand of inbraak kan grote gevolgen hebben voor je onderneming. Als je een bedrijfspand huurt of bezit, doe je er verstandig aan verzekeringen af te sluiten. Welke opties heb je?

Naast de fysieke schade aan je pand, inventaris en goederen, kunnen ook bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Dit kan (tijdelijk) inkomstenverlies tot gevolg hebben. Daar kun je je ook tegen verzekeren. Verzekeringen voor je bedrijfspand Als je een eigen bedrijfspand hebt, kunnen de volgende verzekeringen voor jou van belang zijn:

  • Gebouw: met een gebouwverzekering verzeker je het gebouw tegen schade. Dit is te vergelijken met een opstalverzekering voor particulieren.

  • Glas: met een glasverzekering verzeker je het glas in de buitengevel van je pand.

  • Inventaris: met een inventarisverzekering verzeker je de meubels en inrichting die je zelf in het pand hebt gezet.

  • Goederen: met een goederenverzekering verzeker je de handelsgoederen die in je pand liggen.

  • Geld: met een geldverzekering verzeker je de schade door het verloren gaan van geld of geldswaardige papieren door brand, overval, inbraak of fraude.

  • Milieuschade: een milieuverzekering vergoedt de saneringskosten bij verontreiniging van bodem en of water. Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, lopen meer risico op het veroorzaken van milieuschade. Maar ook een brand kan milieuschade veroorzaken.

  • Schade door inductie: inductie is een extreme stroomstoot die ontstaat door bijvoorbeeld een storing in het elektriciteitsnet of door blikseminslag. Door zo’n stroomstoot kan brand ontstaan of kan de apparatuur die is aangesloten op het elektriciteitsnet kapot gaan. Een dekking voor schade door inductie is soms onderdeel van een inventarisverzekering.

  • Computer: met een computerverzekering verzeker je de materiële schade van apparatuur, ook tijdens transport en verblijf buiten het risicoadres. Deze verzekering is vaak uit te breiden met een data- en softwareverzekering.

  • Elektronica en apparatuur: een verzekering voor elektronica en apparatuur dekt materiële schade van apparaten. Je kunt er voor kiezen om gevolgschade (zoals dataschade) mee te verzekeren.

Huur versus koop Als je een bedrijfspand huurt, kunnen sommige verzekeringen onderdeel zijn van de huurprijs of servicekosten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gebouwverzekering, een glasverzekering of een milieuverzekering. Lees je huurcontract en specificatie van de huurprijs goed door om te zien of je voor deze schadegevallen al bent verzekerd. Tip om de kosten laag te houden Bij sommige verzekeraars kun je één of meerdere van de verzekeringen voor gebouw, glas, inventaris, goederen, geld en milieu bundelen in een brandverzekering. Een brandverzekering heeft vaak nog extra dekkingen, zoals dekking tegen regenwaterschade of schade door dakinstorting door sneeuwdruk. Door de verzekeringen te combineren wordt de premie voordeliger.