Hoe controleert de fiscus op aankopen bij de groothandel?

Wat speelt er fiscaal bij een bezoekje aan de groothandel

19 april 2017 3 minuten

Vooral bij de grote zelfbedieningsgroothandels zien we veel ondernemers inkopen doen. Hoe controleert de Belastingdienst hier nu op?

Er zijn ondernemers die er een hekel aan hebben, anderen vinden het geweldig: het regelmatig terugkerende bezoek aan de groothandel. Toegang tot de Makro en soortgelijke groothandels is voorbehouden aan pashouders. Deze pas wordt verstrekt aan ondernemers en stichtingen en verenigingen die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Particulieren zijn - althans in naam - niet welkom. Maar in de praktijk blijkt de drempel om een pas te krijgen ook voor particulieren betrekkelijk eenvoudig te nemen. Wat speelt er eigenlijk fiscaal?

Corrigeren voor de inkomstenbelasting

Wat corrigeren voor de inkomstenbelasting? Ondernemers die bij de groothandel zakelijk gekochte spullen aan hun voorraad onttrekken wegens eigen gebruik, moeten deze onttrekking vanzelfsprekend corrigeren (bijtellen) bij hun winstberekening. De vraag is tegen welke prijs zij dat moeten doen: de groothandelsprijs of de detailhandelsprijs? Gelet op het feit dat de meeste van deze groothandels (feitelijk) ook voor particulieren openstaan, is het goed verdedigbaar dat deze onttrekking plaatsvindt tegen de groothandelsprijs. Voor deze prijs kunnen particulieren immers ook kopen!

Artikelen zonder btw

Kenmerkend voor groothandels is dat zij zich richten op ondernemers. Dit betekent dat zij hun prijzen zonder btw mogen vermelden. In artikel 38 van de Wet op de omzetbelasting is nl. bepaald dat het ondernemers verboden is om aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen aan te bieden voor een prijs waarbij geen btw is inbegrepen. Die btw komt er aan de kassa dus nog bovenop. Geen probleem als je voor de btw zelf enkel belaste prestaties verricht. Is dat niet het geval (omdat je als ondernemer niet meedoet aan de btw), dan is die btw voor jou een kostenpost. Ook als je de gekochte goederen voor privédoeleinden gebruikt, is de btw niet terug te claimen.

Tip: Voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting is de kostprijs van een uitgave of investering voor jou inclusief btw als die btw niet terug te krijgen is.

Hoe controleert de Belastingdienst?

Houd er rekening mee dat de Belastingdienst je inkopen bij de groothandel zorgvuldig bekijkt. Koop je een doosje likeur (of iets anders) en vraag je de btw op deze uitgave terug, dan kun je fiscale problemen verwachten als dit product niet in je onderneming wordt geschonken. Want dan schenk je het zwart (IB- of Vpb-problemen) of in privé (btw-problemen)! 

Leuke cadeautjes? Vaak kun je bij de groothandel leuke acties tegenkomen. Lagere inkoopprijzen leiden natuurlijk gewoon tot meer winst. Maar vaak zijn er ook leuke cadeautjes bij een grotere afname.

Over een voetbalshirt van Oranje, enz. zal de fiscus niet moeilijk doen, maar als je grotere dingen kunt winnen (omdat je bijvoorbeeld een lot krijgt), moet je er rekening mee houden dat een gewonnen prijs tot de winst gerekend moet worden.

Goed om te weten

Als je een lot krijgt bij bij de aankoop van spullen die je privé hebt gebruikt, dan is ook de prijs onbelast. Anders niet. Bekendste voorbeeld is de gewonnen Harley Davidson die een ondernemer won op een lot dat hij tijdens een horecabeurs kreeg bij de aankoop van twee dozen whisky. Voor privégebruik, zo wist hij de rechter te overtuigen: proost!

Conclusie

Houd er rekening mee dat de fiscus je inkopen bij de groothandel zorgvuldig controleert. Als je bij de groothandel zakelijk gekochte spullen aan je voorraad onttrekt voor privégebruik, moet je deze ‘onttrekking’ vanzelfsprekend corrigeren (bijtellen) bij je winstberekening. Dat kan tegen de groothandelsprijs!

Bron: Indicator