Arbeidskorting 2022 voor ondernemers

Korting op de inkomstenbelasting en premie Zvw

12 juli 2022 2 minuten

Als je wilt weten hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen als zelfstandig ondernemer, dan moet je weten hoe het zit met de de arbeidskorting. Wat is arbeidskorting en hoe kun je die berekenen? Dit is wat je moet weten.

Wat is arbeidskorting?

Arbeidskorting is een korting die je krijgt als je werkt. Het is een van de zogenaamde heffingskortingen die worden afgetrokken van het bedrag dat je betaalt aan inkomstenbelasting en premie Zvw. De arbeidskorting wordt automatisch verwerkt als je de aangifte inkomstenbelasting doet.

Arbeidskorting: voor wie?

De insteek van de arbeidskorting is om werken te stimuleren. Dit geldt dus zowel voor mensen in loondienst als zelfstandig ondernemers. De gedachte is dat vooral werkenden meer moeten kunnen besteden. Dat kan de overheid onder andere beïnvloeden met de arbeidskorting. De afgelopen jaren is de arbeidskorting stapsgewijs verhoogd om beloftes rond koopkrachtverbeteringen na te komen.

Ook in 2023 wil het kabinet de belastingkorting voor werkenden verhogen. Dit is nog niet definitief; daar wordt in augustus over besloten. 

Arbeidskorting zzp

Zoals vaker het geval is bij ons belastingstelsel, is de hoogte van de arbeidskorting afhankelijk van de hoogte van het arbeidsinkomen. In geval van zelfstandig ondernemers wordt de arbeidskorting berekend op basis van de winst vóór ondernemersaftrek, mkb-winstvrijstelling en oudedagsreserve. Of simpel gezegd: het bedrag van de omzet minus de kosten. Arbeidsinkomen kan o.a. ook bestaan uit overige inkomsten uit werk, loon, uitkeringen, fooien en aandelenoptierechten.

Tarieven arbeidskorting in 2022

Winst vóór aftrekposten*Arbeidskorting
t/m € 10.3504,541% x winst
€ 10.350 - € 22.357€ 470 + 28,461% x (winst - € 10.350)
€ 22.357 - € 36.650€ 3.887 + 2,610% x (winst - € 22.356)
€ 36.650 - € 109.347€ 4.260 - 5,860% x (winst - € 36.649)
meer dan € 109.347€ 0

*Arbeidsinkomen

Arbeidskorting berekenen

Wil je weten hoeveel de arbeidskorting in jouw geval is? Vul de vragen van onderstaande rekentool in en krijg in één overzicht te zien hoe hoog jouw korting is.

Een hogere arbeidskorting zegt niet alles

Whitepaper:
Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

Ons belastingstelsel is relatief complex. Naast de belastingschijven zijn er meerdere tarieven en kortingen waar je recht op kunt hebben. Daarnaast ben je ook nog afhankelijk van het stelsel van sociale verzekeringen. Je moet de verschillende facetten meenemen bij het berekenen van het verschil tussen het bruto-inkomen en het netto-inkomen. Hetzelfde kun je zeggen over het berekenen van het besteedbaar inkomen van een ondernemer. De arbeidskorting is dus maar een schakel in het geheel.

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.