Wat doet een expediteur?
Het verschil tussen een transporteur en expediteur
Een expediteur doet iets anders dan een transporteur, maar wat doet een expediteur dan precies? Voor internationaal transport van goederen moet je aan de nodige formaliteiten voldoen. Daar is specialistische kennis voor nodig. Heb je die kennis niet en ook geen tijd om je erin te verdiepen? Dan is het slim om een expediteur in te schakelen.
Hoe zit het met btw en export van goederen?
Wanneer moet ik btw betalen als ik zakendoe met het buitenland?
Het btw-tarief bij export van goederen is gesteld op 0%. Je kunt dus belastingvrij goederen verhandelen. Om geen btw te hoeven betalen, moet je wel kunnen bewijzen dat de goederen zijn uitgevoerd. Als je goederen levert aan een ondernemer binnen de EU, dan spreken we van Intracommunautaire Leveringen (ICL).
Wat doet de douane?
Controle van invoer, uitvoer en doorvoer
Nederland is een distributieland bij uitstek. Dagelijks worden miljoenen goederen in-, door- en uitgevoerd. Om te zorgen dat de producten die in Nederland en Europa worden vervoerd voldoen aan de wetten en regels, is er de Douane.
Koop- en distributiecontract of agentuurovereenkomst bij import?
Maak goede afspraken met je buitenlandse leverancier
Zoals altijd, geldt dat er goede afspraken moeten worden gemaakt als je onderneemt in het buitenland. Zeker als jij de importeur bent, want dan word je minder goed beschermd dan wanneer je als handelsagent optreedt. In dit artikel gaan we ervan uit dat jij de importeur bent. Ga je exporteren, dan is de situatie precies omgekeerd.
Welke landen behoren tot de EU en de EER?
Landen in de Europese Unie en Europese Economische Ruimte
Binnen de EER is sprake van vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Maar welke landen behoren tot de EU en de EER?
Eerste Hulp bij Exporteren
Een stappenplan met handige links om je internationale plannen tot een succes te maken
Heb je plannen om te exporteren en ben je op zoek naar praktische tips om het tot een succes te maken? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet regelen, inclusief verhalen van exporterende ondernemers.
Financiering van export
Werkkapitaal of exportkapitaal?
Bij exportfinanciering kan je onderscheid maken tussen werkkapitaal en exportkapitaal. Hier worden de twee vormen kort toegelicht.
Exporteren: een checklist
In 10 stappen naar het buitenland
Er komt veel kijken bij exporteren en internationaal zakendoen. Niet alleen is de wetgeving per land anders, ook de benodigde papieren en gebruiken verschillen. In dit artikel vind je een checklist met punten waar je als potentieel exporteur aan moet denken.
Wachten op geld uit het buitenland
Tien vragen over exportkredieten
Bij export wordt vrijwel nooit vooruit betaald. Je stuurt de goederen, de betaling komt later. Als het goed is. Je geeft dus krediet aan je verre klanten. Tien vragen over het risico dat je loopt en de verzekeringen die je hiertegen kunt afsluiten.
Het verkennen van landen en markten
De aandachtspunten op een rij
Het verkennen van een buitenlandse markt is een van de lastigste onderdelen van het opzetten van een goed exportplan. Het hangt heel sterk van je product of dienst af. Daarom geven we je nuttige tips!