Hoe kom ik aan geld?

Financiering vinden voor je plan, via banken en de overheid

27 februari 2020 2 minuten

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je geld nodig hebt als ondernemer. Ben je bijvoorbeeld een starter? Of timmer je al jaren aan de weg en wil je gaan groeien? In dit overzicht zie je direct waar je terecht kunt voor financiering.

Lenen bij de bank

Wil je geld lenen bij een bank? Zorg dan dat je goed voorbereid bent en stil bij de risico's. Een voorbeeld van zo'n risico is dat je het geld misschien niet of niet op tijd kunt aflossen. Een bank zal proberen dit risico zo veel mogelijk te beperken. Heb je een negatieve BKR registratie? Dan zullen banken je in de meeste gevallen geen krediet verstrekken. Om inzicht te krijgen in mogelijke risico’s, is een gedegen ondernemingsplan een vereiste als je bij een bank aanklopt. Ben je al enkele jaren ondernemer, dan is de kans op krediet groter. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat je een positieve trackrecord hebt.

Borgstellingsregelingen van de overheid

 • Vooral als je net starter bent, zal je de bank weinig zekerheden kunnen bieden. Je krijgt dan niet zomaar een lening. De borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf (BMKB) kan uitkomst bieden. De overheid staat dan garant voor een deel van je lening. De bank toetst of je bedrijf in aanmerking komt voor borgstellingskrediet. Starters en technologisch innovatieve bedrijven kunnen rekenen op extra steun van de overheid.

 • Voor snelgroeiende bedrijven is de regeling Groeifaciliteit in het leven geroepen. De groeifaciliteit verlaagt het risico voor externe financiers met 50% middels een overheidsgarantie.

Microfinanciering

Een microkrediet is bestemd voor kleine (startende) ondernemers, die moeite hebben bij het verkrijgen van een financiering via de bank. Omdat het voor banken moeilijk is om de risico’s in te schatten zijn ze vaak terughoudend. Daarnaast hebben kleine ondernemingen vaak meer begeleiding nodig dan banken kunnen bieden. Deze bedrijven kunnen een beroep doen op microfinanciering waarbij ook een stuk coaching bij wordt aangeboden. De totale financieringsbehoefte mag niet hoger dan € 50.000 zijn. 

Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ)

Starters die vanuit een uitkering een bedrijf willen beginnen, kunnen volgens de BBZ een lening tot maximaal € 32.905 aanvragen. Daarnaast kun je een beroep doen op een periodieke uitkering voor levensonderhoud gedurende drie jaar en een vergoeding ontvangen voor begeleiding. Heb je al een bedrijf, maar verkeer je tijdelijk in zwaar weer? Ook dan kan je mogelijk een beroep doen op de BBZ. BBZ vraag je aan bij de sociale dienst van jouw gemeente.

Regelingen voor innovatieve bedrijven

 • Als je onderzoek doet naar technologische vernieuwing kun je aanspraak maken op een tegemoetkoming van de loonkosten (WBSO)

 • Als je een baanbrekende innovatie op het oog hebt zijn de risico’s ook meestal erg groot. Je kunt dan eventueel aanspraak maken op het innovatiekrediet

Subsidies

Er zijn ruim 300 soorten subsidies die speciaal op ondernemers gericht zijn.

Over het algemeen kom je voor subsidie in aanmerking als je je richt op de volgende activiteiten:

 • Subsidies voor internationaal zaken doen (Prepare2Start)

 • Verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen

 • Investeringen in energiebesparing (EIA, EOS, SDE)

 • Samenwerken met bedrijven in minder ontwikkelde landen (PSI)

Naast bovenstaande mogelijkheden om aan financiering te komen, zijn er alternatieve mogelijkheden om financiering aan te trekken, zoals:

 • informele investeerders (via crowdfunding of business angels)

 • regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s)

 • participatiemaatschappijen

Meer informatie over deze alternatieven lees je hier.