Exportsubsidie via de SIB regeling

Financiële hulp bij opstarten van export

25 april 2022 4 minuten

In het buitenland liggen veel commerciële kansen. Een goede manier om je onderneming te laten groeien is dan ook het exporteren van je product of dienst. Maar waar en hoe begin je? Waar moet je allemaal rekening mee houden? De regeling Starters International Business kan je daarin ondersteunen.

Wat is de Support International Business (SIB) regeling? 

SIB is een subsidieregeling waarmee je activiteiten kunt financieren die je wilt ontplooien om zaken te kunnen doen in het buitenland. De regeling is bedoeld voor mkb-ondernemers die niet alleen die ambitie hebben, maar ook al concrete plannen aan het maken zijn.

Vóór 1 april 2022 heette de regeling Starters in International Business. De regeling werkte toen met vouchers, waarmee een deel van de kosten voor coachingtrajecten, beurzen of handelsmissies gedekt kon worden. De regeling is nu een subsidie.

Hoe werkt de SIB regeling?

In de praktijk houdt de regeling in dat je subsidie kunt aanvragen die 50% van je kosten dekt. De maximale bedragen hangen af van wat je ermee doet:

 • Coaching: maximaal € 1000 subsidie

 • Collectieve activiteit: maximaal € 1.500 subsidie

 • Overige activiteiten: maximaal € 2.500 subsidie

Budget 2022

Tot 31 december 2022 is het totale budget voor SIB: € 1.985.000. Daarvan is € 600.000 gereserveerd voor coaching; voor de overige onderdelen is in totaal € 1.385.000 beschikbaar. Het budget voor coaching is verdeeld over 3 kwartalen:

 1. 1 april t/m 30 juni 2022: € 200.000

 2. 1 juli t/m 30 september 2022: € 200.000

 3. 1 oktober t/m 31 december 2022: € 200.000

Aan het begin van elk kwartaal kunnen aanvragen geplaatst worden tot het budget op is. Het volgende kwartaal biedt weer nieuwe gelegenheid voor aanvragen.

Onderdelen van de SIB subsidieregeling

Dit zijn de beschikbare onderdelen van de SIB regeling:

 • SIB Coaching

 • SIB Kennis en vaardigheden

 • SIB Alternatieve markten Oekraïne en Rusland

 • SIB Collectieve activiteit (zoals een handelsmissie of collectieve beurs)

 • SIB Individuele beursdeelname

 • SIB Marktentree

SIB Coaching

Coachingtrajecten voor exporteren is al jarenlang het meest gebruikte onderdeel van de SIB regeling. Het CBS berekende in 2019 (pdf) dat de meerderheid van ondernemers de regeling gebruikt voor coachingsdoeleinden. 

Door middel van individuele coaching word je als ondernemer begeleid de eerste stappen te zetten op het gebied van zakendoen in het buitenland. In maximaal 3 gesprekken van 2 uur werk je aan een concreet actieplan, waarbij je onderzoekt doet naar kansen in de markt, welke landen interessant zijn en wat nodig is om succesvol te worden. Zie de website van RVO voor de voorwaarden.

SIB Kennis en vaardigheden

Coaching lijkt in eerste instantie misschien interessant, maar wellicht heb je meer aan het onderdeel Kennis en vaardigheden. Het maximumbedrag aan subsidie is vastgesteld op € 2.500 en is daarmee hoger dan SIB Coaching. Je kunt kiezen uit 3 onderdelen:

 • Kennis over juridische en fiscale aspecten van het gewenste exportland. Denk hierbij aan merkregistratie, belastingen, vestiging, contracten en transacties.

 • Marktonderzoek naar het gewenste exportland

 • Exporttraining voor het gewenste exportland

Zie de website van RVO voor de voorwaarden.

SIB Alternatieve markten Oekraïne en Rusland

Dit onderdeel is een bijzondere, maar past goed in de filosofie van de SIB regeling. Als je getroffen bent door de oorlog in Oekraïne of handelsbeperkingen met Rusland, kun je subsidie ontvangen voor het ontplooien van export in vervangende markten.

In dit onderdeel kun je advies of begeleiding bekostigen van het schrijven van een nieuw internationaal marketingplan, betreden van alternatieve afzetmarkten of bijvoorbeeld het optimaliseren van je exportprocessen.

De subsidie is 80% van de kosten, ook hier met een maximum van € 2.500. Zie de website van RVO voor de voorwaarden.

SIB Collectieve activiteit

Doe je mee aan een handelsmissie of een collectieve beurs, dan kun je voor 50% van de kosten subsidie ontvangen via de RVO. Voor deelname aan een handelsmissie geldt een maximum van € 1.500, voor een collectieve beurs (minimaal 6 bedrijven doen mee bij de inzending) een maximum van € 2.500. Zie de website van RVO voor de voorwaarden.

SIB Individuele beursdeelname

Ook bij individuele deelname aan beurzen in het buitenland kun je een bijdrage krijgen voor de kosten. Hier het is het maximum bepaald op € 2.500. Voorwaarde is dat je de ambitie hebt de internationale markt op te gaan en je dus ook ook richt op internationale bezoekers. Zie de website van RVO voor de voorwaarden.

SIB Marktentree

Bij dit laatste onderdeel krijg je subsidie om daadwerkelijk voeten aan de grond te krijgen in het gewenste exportland. Je huurt een lokale expert in die je introduceert bij lokale netwerken en je begeleidt bij het vestigen in het nieuwe land. Het gaat hier dus al om de daadwerkelijke positionering van je product of dienst. Zie de website van RVO voor de voorwaarden.

Hoe vraag je SIB subsidie aan?

Alle aanvragen voor SIB subsidie worden behandeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die behandelt de aanvragen of volgorde van binnenkomst. Meestal duurt het maximaal 13 weken voordat je de toekenning ontvangt.

De overheid heeft overigens diverse fondsen beschikbaar om ondernemers te helpen bij een bedrijf starten in het buitenland. Deze fondsen zijn gericht op het gebied van kennis, coaching of marketing, zoals:

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.