Hoe zit het met btw en export van diensten?
Regels en uitzonderingen voor btw over diensten in het buitenland
Wanneer je als ondernemer binnen Nederland diensten verleent aan een klant, dan weet je dat je btw in rekening moet brengen. Maar hoe zit het met de btw als je diensten verricht voor een in het buitenland gevestigd bedrijf?
Btw buitenland terugvragen: dit zijn de regels
Hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?
Als je producten of diensten levert aan het buitenland of juist importeert, krijg je te maken met btw in het buitenland. En btw in het buitenland werkt weer net iets anders. Wat met je hierover weten? Vandaar: btw buitenland, de regels en vooral: hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?
Exportsubsidie via de SIB regeling
Financiële hulp bij opstarten van export
In het buitenland liggen veel commerciële kansen. Een goede manier om je onderneming te laten groeien is dan ook het exporteren van je product of dienst. Maar waar en hoe begin je? Waar moet je allemaal rekening mee houden? De regeling Starters International Business kan je daarin ondersteunen.
Dutch Good Growth Fund (DGGF)
Financiering voor zakendoen in een ontwikkelingsland of opkomende markt
Nederlandse ondernemers die zaken willen doen in een ontwikkelingsland of een opkomende markt, kunnen voor financiering aankloppen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er is namelijk een speciaal fonds om zulke initiatieven te ondersteunen: Dutch Good Growth Fund (DGGF). Wat moet je weten over dit financieringsprogramma?
Het CITES-verdrag
Voor de bescherming van de internationale biodiversiteit
Als je handelt in bedreigde planten en diersoorten of producten ervan, krijg je te maken met de regelgeving die vastgelegd is in CITES. Wat moet je weten over deze internationale overeenkomst?
Certificaat van Oorsprong
Een bewijs van oorsprong voor zendingen naar landen buiten de EU
Bij de export van producten kan het zijn dat het land van bestemming om een Certificaat van Oorsprong (CvO) vraagt. Met dit certificaat kun je aantonen wat de oorsprong is van je product, zodat de douane het product kan binnenlaten. Wat is het Certificaat van Oorsprong precies en in welke situaties heb je er een nodig?
Het ATR-certificaat
Een douanedocument voor soepele handel tussen Turkije en EU-landen
Voer je goederen in vanuit Turkije? Dan komt een ATR-certificaat van pas. Lees hier alles wat je moet weten over dit douanedocument.
DHI-subsidie
Voor MKB-ondernemingen die internationaal willen gaan
DHI-subsidie is een regeling speciaal voor ondernemers die een product, technologie of dienst willen gaan exporteren naar het buitenland. De regeling voorziet in een overheidsbijdrage van 50% aan demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten.
Nieuwe handelsbelemmeringen remmen export naar Engeland niet
Meer verdiend met Nederlandse producten
Alles en iedereen met verstand van economie waarschuwde voor een forse exportkrimp naar Groot-Brittannië als gevolg van de Brexit en de daarmee gepaard gaande handelsbelemmeringen. Maar het eerste kwartaal dat het nieuwe handelsverdrag tussen Groot-Brittannië en de EU van kracht was, geeft een positiever beeld.
Bill of Lading: zeevrachten versturen
Een transportdocument dat ook het eigendomsbewijs is
Wil je een zending met de boot laten verschepen naar een ander land? Dan moet je zeevracht begeleid worden door een Bill of Lading. Wat moet je weten over deze Bill of Lading? Wat is dit voor document en wat staat erin? En wat is het verschil tussen een Bill of Lading en een Cognossement? Ontdek wat je moet weten als je een lading wilt vervoeren per boot.
Export naar China: welke kansen liggen er in 2021?
Exportbelang groeit al jaren
Export van goederen vanuit Nederland naar China kan lucratief zijn voor Nederlandse ondernemers. Chinese consumenten en bedrijven hebben steeds meer te besteden en kopen graag Europese kwaliteitsproducten. Hoe zien de recente exportcijfers eruit en waar liggen kansen voor Nederlandse ondernemers bij het exporteren van producten naar China?
Export naar Engeland na Brexit: update 2021
De praktische gevolgen
Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor de export naar Engeland? En wat is er veranderd sinds het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en Groot-Brittannië op 1 januari 2021 van kracht werd? Een overzicht met handige links.
Wat doet een expediteur?
Het verschil tussen een transporteur en expediteur
Een expediteur doet iets anders dan een transporteur, maar wat doet een expediteur dan precies? Voor internationaal transport van goederen moet je aan de nodige formaliteiten voldoen. Daar is specialistische kennis voor nodig. Heb je die kennis niet en ook geen tijd om je erin te verdiepen? Dan is het slim om een expediteur in te schakelen.
Hoe zit het met btw en export van goederen?
Wanneer moet ik btw betalen als ik zakendoe met het buitenland?
Het btw-tarief bij export van goederen is gesteld op 0%. Je kunt dus belastingvrij goederen verhandelen. Om geen btw te hoeven betalen, moet je wel kunnen bewijzen dat de goederen zijn uitgevoerd. Als je goederen levert aan een ondernemer binnen de EU, dan spreken we van Intracommunautaire Leveringen (ICL).
Welke landen behoren tot de EU en de EER?
Landen in de Europese Unie en Europese Economische Ruimte
Binnen de EER is sprake van vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Maar welke landen behoren tot de EU en de EER?
Exporteren: een checklist
In 10 stappen naar het buitenland
Er komt veel kijken bij exporteren en internationaal zakendoen. Niet alleen is de wetgeving per land anders, ook de benodigde papieren en gebruiken verschillen. In dit artikel vind je een checklist met punten waar je als potentieel exporteur aan moet denken.
Eerste Hulp bij Exporteren
Een stappenplan met handige links om je internationale plannen tot een succes te maken
Heb je plannen om te exporteren en ben je op zoek naar praktische tips om het tot een succes te maken? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste zaken die je moet regelen, inclusief verhalen van exporterende ondernemers.
Financiering van export
Werkkapitaal of exportkapitaal?
Bij exportfinanciering kan je onderscheid maken tussen werkkapitaal en exportkapitaal. Hier worden de twee vormen kort toegelicht.