Aansprakelijkheid

Juridisch

Een vergeten vinkje kostte bijna 2 ton

Praktijkvoorbeelden van beroepsfouten en schadeclaims

Kleine beroepsfouten kunnen grote gevolgen hebben. In dit artikel lees je twee praktijkvoorbeelden van schadeclaims door beroepsfouten en hoe het afgelopen is.

15 februari 2022 3 minuten

Beroepsfouten en schadeclaims voorkomen

Veelgemaakte beroepsfouten en hoe je jezelf ertegen beschermt

Het zal je maar gebeuren: door een beroepsfout van jouw kant lijdt jouw opdrachtgever financiële schade. Wat zijn veelgemaakte beroepsfouten? Hoe voorkom je dat je bedrijf in de problemen komt door een beroepsfout?

15 februari 2022 3 minuten

Wat moet je weten over beroepsaansprakelijkheid?

Wat beroepsaansprakelijkheid wel en niet is

Een beroepsfout is snel gemaakt: je geeft verkeerd advies, maakt een programmeerfout of je maakt een fout in de planning waardoor een project maanden uitloopt. Dergelijke fouten kunnen grote financiële gevolgen hebben. In dit artikel lees je hoe het zit met beroepsaansprakelijkheid.

11 februari 2022 3 minuten

Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: wat is het verschil?

Check goed waar je wel en niet voor verzekerd bent

Als ondernemer krijg je te maken met bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid. Deze termen worden nog weleens met elkaar verward. Daarom: wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

11 februari 2022 4 minuten

Is er sprake van bestuurdersaansprakelijkheid?

Goed bestuur voorkomt problemen

Als je bestuurder bent van een rechtspersoon, dan oefen je je taak uit namens de onderneming en ben je als zodanig niet automatisch persoonlijk aansprakelijk voor het handelen van de onderneming. Maar dat verandert op het moment dat je als bestuurder ernstig nalatig bent. Dan kan er namelijk een grond zijn voor bestuurdersaansprakelijkheid. Wat is bestuurdersaansprakelijkheid en welke soorten zijn er?

05 maart 2021 2 minuten

Schade tijdens woon-werkverkeer: wie is aansprakelijk?

Hoe ver strekt je aansprakelijkheid als werkgever?

Als je medewerker tijdens werk-werkverkeer bij een ongeval betrokken is, dan ben je als werkgever vrijwel altijd aansprakelijk. Maar hoe zit dat als je medewerker onderweg is van huis naar het werk of omgekeerd?

01 september 2020 2 minuten

Aansprakelijkheidsverzekeringen

Voorkom financiële schade door aansprakelijkheid: dit zijn de opties

Bescherm je onderneming tegen financiële schade door fouten van jouw bedrijf. Dat kun je doen met aansprakelijkheidsverzekeringen. Welke verzekering(en) heb je precies nodig?

04 november 2019 3 minuten

Voorkom schade door aansprakelijkheid

Slimme preventie, algemene voorwaarden, BAV en AVB

Een schadeclaim zit in een klein hoekje. Ieder bedrijf maakt namelijk wel eens een fout. Gelukkig kun je grote financiële schade voorkomen. Je kunt claims slim vermijden, succesvol aanvechten en je er tegen verzekeren. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

04 november 2019 3 minuten

Zorgverzekering voor zelfstandige ondernemers

Hoe is de inkomensafhankelijke bijdrage samengesteld?

Je bent zelfstandig ondernemer zonder personeel. Hoe hoog is dan je inkomensafhankelijke bijdrage en hoe wordt die berekend? En wat als je ook nog in loondienst bent?

10 juli 2018 2 minuten

Aansprakelijkheid voor ondernemers

Wanneer ben je als ondernemer aansprakelijk?

Als ondernemer kun je op verschillende gebieden aansprakelijk gehouden worden. Hoe werkt aansprakelijkheid in de praktijk? Van aansprakelijkheid voor personeel tot aan aansprakelijkheid voor gebouwen.

10 juli 2018 2 minuten

Welke aansprakelijkheden kun je verzekeren als zzp’er?

Zes risico’s waartegen je je als zzp’er zeker wil indekken

Geen enkele zzp’er wil een schadeclaim aan zijn of haar broek. Toch kan er iets gebeuren tijdens je werkzaamheden waardoor jij verantwoordelijk bent voor de ontstane kosten. Als je dit uit eigen zak moet betalen, kan dit flink in de papieren lopen. Een optie is dan om je te verzekeren voor aansprakelijkheid. Dit zijn de zes soorten aansprakelijkheid, waar je als zzp’er tegen kunt verzekeren.

02 mei 2018 3 minuten

Wat is de compensatieregeling?

Overzicht wettelijke compensaties na stroom- en gasstoringen

Na een grote stroomstoring of gasstoring heb je niet altijd recht op een schadevergoeding. Bij extreme weersomstandigheden moet je bijvoorbeeld zelf voor noodstroom zorgen. Soms kun je wél standaardcompensatie krijgen. Een overzicht van de wettelijke compensaties.

24 januari 2017 2 minuten

Mijn medewerker is in werktijd betrokken geraakt bij een auto-ongeluk, wat nu?

Hoe ver reikt de werkgeversaansprakelijkheid?

Ben je als werkgever aansprakelijk voor de schade van je medewerker, als hij in werktijd een auto-ongeluk krijgt? En wat als je medewerker tijdens het ongeval op de fiets zit?

09 juli 2015 2 minuten

Wie is aansprakelijk voor aanwezigheid asbest?

Column | Asbest! Wat nu?

Wie is aansprakelijk voor de aanwezigheid van asbest in het gehuurde? De huurder of de verhuurder? Uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam volgt dat die vraag niet makkelijk te beantwoorden is.

30 juli 2013 2 minuten

Hoe bereken je het normaal maatschappelijk risico?

Column | Omzetdrempelmethode op de schop

Ondernemers lijden regelmatig omzetschade wegens slechte bereikbaarheid van hun winkel of kantoor. Het normaal maatschappelijk risico blijft voor rekening van de ondernemer. Maar wie bepaalt de hoogte van het eigen risico en hoe?

12 februari 2013 2 minuten

Inleiding bestuurdersaansprakelijkheid

Wat houdt bestuurdersaansprakelijkheid in?

De aansprakelijkheid van een bestuurder is onderverdeeld in interne aansprakelijkheid en externe aansprakelijkheid. Wat is het verschil?

25 januari 2013 2 minuten

Interne bestuurdersaansprakelijkheid

Welke verplichtingen heb ik tegenover mijn bedrijf?

Als je met jouw handelen je bedrijf schade toebrengt, ben je daarvoor onder omstandigheden aansprakelijk.

25 januari 2013 2 minuten

Hoe deel ik verantwoordelijkheid met personeel?

Proportionele aansprakelijkheid en verdeling

Personeel heeft veel rechten, wat betekent dat er veel verantwoordelijkheid en plichten zijn voor jou. Er is echter een tendens dat de werknemer zelf meer verantwoordelijkheid krijgt.

25 januari 2013 3 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 22 totaal, er zijn meerdere pagina's