Groot aantal bedrijven met betalingsachterstand coronaschuld

Belastingdienst dreigt met intrekken betalingsregeling coronaschuld

man-stress-problemen-disfunctioneren-ontslag-bureau-laptop

Het lukt een groot aantal ondernemers niet om de belastingschuld na de coronacrisis af te lossen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris van Rij aan de Tweede Kamer. Meer dan 100.000 bedrijven hebben een betaalachterstand.

Belastinguitstel in coronatijd 

In coronatijd konden bedrijven belastinguitstel aanvragen. Op 1 oktober 2022 ging de aflossing van deze coronaschuld van start, in maximaal 60 maandelijkse termijnen. In de praktijk blijkt alleen dat ruim 73.000 ondernemers niets hebben afgelost sinds het najaar van 2022. En meer dan 100.000 bedrijven hebben een betaalachterstand. Van deze groep zijn er zo’n 750 grote bedrijven met een betaalachterstand. 

Betalingsregeling ingetrokken? 

Een mogelijk gevolg van deze betalingsachterstand is dat de Belastingdienst de speciale betalingsregeling voor bedrijven intrekt. De regeling is namelijk gebaseerd op een aantal voorwaarden, waaronder de voorwaarde dat bedrijven de schuld in termijnen afbetalen.  

Bedrijven die niet meer aan de voorwaarden voldoen, kunnen uit de regeling verwijderd worden. Het intrekken van de betalingsregeling zou betekenen dat bedrijven de schuld in één keer moeten terugbetalen. 

Hoop op kwijtschelding ongegrond 

Een van de mogelijke redenen waarom bedrijven niet betalen, is de hoop op kwijtschelding. Volgens Van Rij is dat geen reële hoop: het kabinet is vooralsnog niet van plan de coronaschuld van bedrijven kwijt te schelden. 

Inflatie en energiekosten ook oorzaak

Een andere reden waarom bedrijven hun schuld niet afbetalen, kan liggen in de inflatie en de gestegen energiekosten. Veel ondernemers hebben door de coronacrisis weinig reserves en hebben door de hogere kosten te weinig inkomsten om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. 

Betalen of hulp zoeken 

Het advies van Van Rij is dan ook om niet te wachten tot de Belastingdienst de betalingsregeling intrekt. In zijn brief aan de Tweede Kamer roept hij bedrijven op om de betalingsachterstand in te lopen of om hulp te zoeken als dat niet mogelijk. Bedrijven die hun maandelijkse aflossing niet kunnen doen, kunnen het best contact opnemen met de Belastingdienst om een regeling te treffen. 

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.