Komst unitair octrooi maakt bescherming van innovatie makkelijker

Per 1 juni 2023 in één keer in 17 Europese landen beschermd

Welke subsidies zijn er voor innovatie

Vanaf 1 juni 2023 wordt het Europees octrooisysteem vernieuwd met de komst van het unitair octrooi. Hiermee bescherm je met één aanvraag het eigendomsrecht op je innovatie in zeventien EU-landen. Via de Europese octrooirechtbank in Den Haag wordt dit vervolgens gehandhaafd. Octrooibescherming wordt hiermee makkelijker, sneller en goedkoper.

Wat is het unitair octrooi?  

Het unitair octrooi is een octrooi dat in een keer bescherming biedt in zeventien aangesloten landen in Europa. Dat zijn: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden. 

Het is een nieuwe keuzemogelijkheid naast het bestaande Europese octrooi. Na verlening van de Europese octrooiaanvraag kun je dus nog steeds kiezen voor een Europees octrooi met gekozen landen.  

Oprichting octrooirechtbank  

Naast de introductie van het unitair octrooi, wordt er een octrooirechtbank – ook wel Unified Patent Court (UPC) – opgericht. Hier kunnen ondernemers rechtszaken voeren over Europese octrooien in het Nederlands en Engels. Het wordt via de octrooirechtbank UPC mogelijk om in één procedure je octrooirecht in de deelnemende EU-landen te handhaven. 

Wat zijn de voordelen?  

Met het unitair octrooi wordt de bescherming van innovatie in Europa makkelijker, sneller en goedkoper. Je hoeft namelijk maar één aanvraag in te dienen om een innovatie in 17 EU-landen te beschermen. Hierdoor wordt de administratieve last verminderd en kunnen kosten worden bespaard.  

Let op: Niet alle EU-landen doen mee 

Niet alle EU-landen doen mee aan het unitair octrooi. Bedenk daarom of je het unitair octrooi moet aanvullen met nationale registraties voor landen die niet meedoen, zoals Spanje of het Verenigd Koninkrijk.  

Lees meer over hoe je een octrooi aanvraagt om jouw innovatie te beschermen. 

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.