Moeten onze verlofregelingen aangepast worden?

De Sociaal Economische Raad komt voor het einde van het jaar nog met een aanbeveling

Vrouw bezorgd bij tablet verlofregeling

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van vaderschapsverlof. Maar hoe zit het eigenlijk met andere soorten verlof? Waar hebben jouw werknemers recht op en zijn deze regelingen aan vervanging toe? Werkgroep maatschappelijk verlof van de Sociaal Economische Raad komt dit jaar nog met een rapport waarin duidelijk wordt of er een aanpassing moet komen op de huidige verlofregelingen.

Verschillende verloven 

Naast vakantiedagen hebben jouw werknemers recht op verschillende soorten bijzonder verlof. Dit zijn vrije dagen die een medewerker kan opnemen in bijzondere situaties. Sommige verloven zijn wettelijk bepaald, zoals het geboorteverlof. Andere soorten bijzonder verlof liggen niet vast in de wet maar in een cao. Als jij als werkgever niet te maken hebt met een cao is het verstandig om de verlofregelingen duidelijk vast te leggen voor jouw medewerkers.  

Verloven onder de loep 

In principe worden de regels rondom verloven afgestemd op de behoefte vanuit de werkende bevolking in Nederland of om bepaalde bewegingen te creëren op de arbeidsmarkt. In de afgelopen jaren is er, op vaderschapsverlof na, weinig veranderd op het gebied van verlof. De Sociaal Economische Raad is met de werkgroep maatschappelijk verlof wel aan het kijken of de huidige verlofregelingen aangepast moeten worden.  

Ook wordt er gesproken over nieuwe verlofregelingen die betaalbaar moeten zijn voor werkgever, werknemer en de overheid. Het rapport kunnen we waarschijnlijk voor het einde van het jaar verwachten.  

Petitie voor rouwverlof 

Rouwcoach Marrit van Exel is eind 2021 een petitie gestart waarin zij pleit voor een verlofregeling bij overleden binnen een gezin. Ze hoopt dat er bij een sterfgeval binnen een gezin een verlof komt die qua duur vergelijkbaar is als bij een zwangerschaps- of bevallingsverlof. Sinds de start van de petitie is deze ruim 80.000 keer ondertekend, maar er is nog niet veel veranderd. Marrit zegt daarover: “Het komt denk ik vooral omdat het onduidelijk is waar de grens dan getrokken moet worden. Geldt het verlof ook bij grootouders of bij gezinsleden die niet meer in hetzelfde huis wonen?” 

Duidelijkheid creëren 

Voor jou als werkgever of voor je werknemers is het fijn als er duidelijkheid bestaat over welke regelingen er bestaan. Een tip: maak jij gebruik van een tool waar jouw werknemers ook vrijedagen kunnen aanvragen? Zet hier ook de bijzondere verlofdagen in. Dan hebben zowel jij als je werknemers een goed overzicht van de verschillende mogelijkheden, en hoe deze gebruikt worden.  

Wat vind je van dit artikel?

Mariëlle van den Bogaard

Auteur

Mariëlle van den Bogaard

Met een achtergrond in marketing en communicatie weet ik hoe waardevol een goed geschreven tekst is. Ik ondersteun ondernemers graag door complexe onderwerpen helder uit te leggen en kennis te delen waar je écht wat aan hebt.