Ondernemers positiever gestemd in Q1 van 2023

Investeringsverwachtingen 2023 minder positief

kaas-winkel-shop-amsterdam-ondernemer-supermarkt

Het ondernemersvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2023 gestegen van licht negatief naar positief. Ook zijn ondernemers minder negatief over het economisch klimaat dan eerder. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland.

Negatief verandert in positief 

Eind 2022 waren ondernemers nog negatief gestemd. Maar 2023 begint met een herstel van het ondernemersvertrouwen. Dat ligt nu op 6,4. In 2022 verliep het ondernemersvertrouwen van 6,4 in Q1 naar 16,8 in Q2 om vervolgens te dalen naar -0,9 in Q4.

Een voorzichtig herstel dus na een negatief einde van 2022. Het dieptepunt van het ondernemersvertrouwen ligt inmiddels ver achter ons: in Q2 van 2020 - het begin van de coronapandemie - was het ondernemersvertrouwen -37,2.

Bijna alle bedrijfstakken positief 

In 9 van de 11 bedrijfstakken heerst optimisme onder ondernemers. De enige bedrijfstakken die nog steeds negatief gestemd zijn, zijn de delfstofwinning en de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed. 

Verwachtingen economisch klimaat aan het opklaren 

In het derde kwartaal van 2022 verwachtte 24% van de ondernemers een verslechtering van het economisch klimaat in de komende drie maanden. In het eerste kwartaal van 2023 was nog maar 14% negatief over het economisch klimaat. 

Investeringsverwachtingen 2023 minder rooskleurig 

Zo’n 3% van de ondernemers verwacht een toename in investeringen voor het lopende jaar. Vergeleken met vorig jaar is dat minder positief, want aan het begin van 2022 verwachtte zo’n 8% van de ondernemers een investeringstoename. 

Verhuur en handel onroerend goed in de lift 

In de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed voorziet een groot aantal ondernemers een toename van de investeringen. Zo’n 27% gaat uit van een toename. In de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie gaat zo’n 14,8% uit van toename. Ook ondernemers in de horeca verwachten per saldo iets te investeren, zij het niet veel: zo’n 1,4%. 

 Bron: CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW 

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.