Uitslag Provinciale Statenverkiezingen 2023

BoerBurgerBeweging is de grote winnaar

Nederlandse vlag blauwe lucht, 5 mei bevrijdingsdag

Op 15 maart 2023 stemde Nederland op de Provinciale Staten en Waterschappen. Uit de exit poll en eerste prognoses werd al duidelijk dat BoerBurgerBeweging (BBB) de grote winnaar was. Nu is het volgens de Verkiezingsdienst van ANP officieel: in alle provincies is BBB de grootste partij.

Uitslag per provincie

In Drenthe en Overijssel kreeg BBB met afstand de meeste stemmen. Hier stemde een derde van de kiezers op de nieuwkomer. In Utrecht spande het er juist langere tijd om en ook in Noord-Holland was de overwinning nipt. In Zuid-Holland en Gelderland is de uitslag nog niet definitief, maar daar is de partij niet meer in te halen.

De top 3 partijen wisselt per provincie, op die eerste plek na. Zo is de VVD in Noord-Holland en Noord-Brabant de tweede grootste partij, maar is GroenLinks dat in Utrecht. Bekijk in de kaart hieronder de top 3 per provincie. 

Prognose Eerste Kamer

De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen biedt ook een vooruitblik op de nieuwe Eerste Kamer. De Statenleden stemmen namelijk op 30 mei voor de Eerste Kamer. Dan wordt definitief duidelijk hoe de Eerste Kamer eruit komt te zien. 

Voor nu is de prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP dat BBB als grootste partij uitkomt op 16 zetels. De VVD komt naar verwachting uit op 10 zetels en GroenLinks in samenwerking met PvdA op 15 zetels.

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.