Ziekteverzuim blijft stijgen, hoogste niveau in 20 jaar

Meeste verzuim in de zorg

ziek-verzuim-zieke-medewerker-vrouw-verkouden-koorts

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het ziekteverzuim onder werknemers blijft stijgen. In Q4 van 2022 was het ziekteverzuim 5,6%. Dat betekent dat 56 van de 1000 werknemers verzuimde wegens ziekte.

Stijgende lijn in ziekteverzuim

Vanaf 2016 gaan de verzuimcijfers in stijgende lijn. Anders gezegd: sinds 2016 is het aantal werknemers dat ziek thuis zit alleen maar gestegen. Het verzuimcijfer van 5,6% is het hoogste verzuim in 20 jaar. Het is bijna net zo hoog als in 2000, toen het hoogste verzuim ooit gemeten. 

De metingen zijn begonnen in 1996. Hieronder zie je de ontwikkeling van het ziekteverzuim, waarbij steeds het vierde kwartaal vergeleken wordt met het vierde kwartaal van het jaar ervoor.

Meeste verzuim in de zorg

In de zorg (gezondheids- en welzijnszorg) zijn de meeste werknemers ziek: het verzuimcijfer lag in deze sector op 8%. Uitschieters binnen de zorgsector zijn de verpleging, verzorging en thuiszorg. Deze takken binnen de zorg hadden een verzuim van 9,3%.

Bron: CBS

Opvallende stijger: openbaar bestuur

Ten opzichte van vorig jaar is er een opvallende stijging te zien in de bedrijfstak openbaar bestuur. Een verzuim van 5,7% in 2021 naar 6,4% in 2022. 

Laag verzuim in landbouw

Beroepen waarbij verzuim relatief weinig voorkomt zijn beroepen binnen de landbouw en visserij. In 2022 lag het verzuimpercentage binnen deze bedrijfstakken op 3,3%. Dat was een daling ten opzichte van 2021 (3,8%)

Lees ook: Mijn medewerker is ziek, en nu?

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.