Overname en Opvolging

Financiering bedrijfsovername

Dit zijn de zes opties

Een bedrijfsovername gaat vaak gepaard met een forse investering. Wat zijn de opties voor financiering van een overname? Van eigen geld tot een banklening en van crowdfunding tot een overheidssubsidie.

22 november 2021

Hoe vind ik een koper voor mijn bedrijf?

En hoe gaan de onderhandelingen?

Zodra je besloten hebt je bedrijf te verkopen en alle noodzakelijke voorbereidingen hebt gedaan, is het zaak een geschikte koper te vinden. Je doet er verstandig aan ook het vinden van een koper goed voor te bereiden. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.

04 februari 2019 09 maart 2021

Hoe verkoop ik mijn bedrijf aan een medewerker?

Tips bij overdracht aan werknemer

Wil je je bedrijf verkopen en is een medewerker geïnteresseerd? Dan moet je het verkoopproces extra zorgvuldig nemen om de verstandhouding niet te verstoren.

20 februari 2020

Hoe bepaal ik de waarde van mijn bedrijf?

De indicatieve waardebepaling vertelt hoeveel je bedrijf waard is

Als je wilt weten hoeveel je bedrijf waard is, bijvoorbeeld als je het wilt verkopen, kun je een een indicatieve waardebepaling laten uitvoeren.

20 februari 2020

Groei ik sneller door bedrijfsovername?

Neem alleen een bedrijf over, als het een aanvulling is

Bedrijfsovernames zijn ‘in’. In de komende jaren zijn veel ondernemers van plan de leiding van hun bedrijf over te dragen aan anderen. Is de overname van zo’n onderneming voor jou een mogelijkheid om snel te groeien?

27 februari 2019

Hoe zit het met Intellectueel eigendom bij verkoop van het bedrijf

Wat zijn de problemen die zich kunnen voordoen?

Intellectueel eigendom waaronder merken, modellen en octrooien vallen, vormen een belangrijk deel van de waarde van een onderneming.Bij de verkoop van een bedrijf of bij een bedrijfsoverdracht is het belangrijk te weten of de verkoper daadwerkelijk gerechtigd tot verkoop van de producten en de daarmee verbonden intellectuele eigendomsrechten.

04 februari 2019

Geen opvolger voor je bedrijf, wat nu?

Column | Problemen bij overname

Komende jaren neemt een groot deel van de mkb'ers (babyboom-generatie) afscheid van het eigen bedrijf: Wegens bedrijfs-economische redenen, leeftijd of omdat zoon, dochter of de bedrijfsleider het overneemt.

04 februari 2019

Wat is een pre-exit?

Voortijdige bedrijfsovername

Bij een pre-exit verkoop je alvast een deel van je aandelen aan een investeerder, terwijl je zelf de baas blijft. Dit kan een goede oplossing zijn als je eigenlijk meer zin hebt om met een nieuw project te beginnen, maar er nog niet klaar voor bent om je bedrijf helemaal te verkopen.

04 februari 2019

KvK verkoopt Ondernemingsbeurs

Ondernemingsbeurs.nl in handen van Small Business Publishing

De Kamer van Koophandel (KvK) heeft de Ondernemingsbeurs.nl, een database voor koop en verkoop van bedrijven, van de hand gedaan. De internetmarktplaats voor ondernemingen is voor een onbekend bedrag verkocht aan Small Business Publishing, een dochterbedrijf van De Zaak.

03 juli 2018

Hoe kan ik de waarde van mijn bedrijf beïnvloeden?

Je wilt je bedrijf verkopen. Hoe zorg je ervoor dat het meer waard wordt? Adviseur Henk Dekker legt uit wat je kunt doen.

03 juli 2018

Je bedrijf verkopen? Tips voor een succesvolle verkoopstrategie

Column | Een kijkje in de keuken van een overnameadviseur

Eén van de belangrijkste en naar mijn mening leukste kanten van het fusie- en overnamevak is het commerciële aspect. Hoe goed je de vraagprijs van een bedrijf ook kunt onderbouwen met complexe waarderingsmodellen, uiteindelijk moet je het wel kunnen verkopen. Wat zijn sterke verkooppunten en hoe presenteer je deze aan een potentiële koper?

03 juli 2018

Vrouwen bedingen betere prijs bij bedrijfsovername

Bedrijf met vrouwelijke bestuurders goedkoper uit

Hoe meer vrouwen er in de raad van bestuur van een bedrijf zitten, des te lager wordt de prijs die zij betalen voor de overname van een andere zaak. Dat blijkt uit Canadees onderzoek. Hoe meer vrouwen in het bestuur, des te scherper werd de prijs waarvoor zij bedrijven konden overnemen.

25 april 2017

Hoe lang duurt een bedrijfsovername?

Een bedrijfsovername verloopt doorgaans in tien stappen. Adviseur Henk Dekker vertelt hoe lang je gemiddeld bezig bent met het hele proces.

21 januari 2013

Wat bepaalt verder nog de waarde van mijn bedrijf?

Naast financiële aspecten zijn er nog andere factoren die de waarde van je bedrijf kunnen beïnvloeden, zoals persoonlijke goodwill en de kwaliteit van de organisatie.

21 januari 2013

Tarief Successierecht gaat naar beneden

Alle toekomstige tarieven onder 50%

Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën brengt alle tarieven bij erfbelasting (Successierecht) onder de 50%. Bovendien vereenvoudigt hij de wet. Deze drastische hervorming kondigt hij aan in een gesprek met Het Financieele Dagblad. De tariefsverlaging moet worden opgebracht door 'enkele honderden miljoenen euro's' binnen te halen die nu nog via allerlei - vaak legale - constructies niet in de schatkist belanden.

15 december 2009

Bedrijfsopvolging blijft lastig vraagstuk voor familiebedrijven

Helft familiebedrijven heeft geen opvolgingsplan

Directeuren-eigenaren van Nederlandse familiebedrijven negeren het vraagstuk van bedrijfopvolging. Dit concludeert accountants- en advieskantoor PriceWaterhouseCoopers (PWC) in een gisteren gepubliceerd onderzoek onder familievennootschappen.

15 december 2009

Totale waarde overnames verdubbeld

731 deals gesloten met een totale waarde van 242,1 miljard euro

De waarde van overnames was vorig jaar bijna twee keer zo hoog als in 2006. Tegelijkertijd bleef het aantal transacties in 2007 echter bijna gelijk aan het jaar ervoor.

15 december 2009

Sterke daling aantal faillissementen

Aantal faillissementen in Nederland in de eerste helft van dit jaar met meer dan 20% gedaald

Het aantal faillissementen is met meer dan een vijfde afgenomen. Dat is de grootste daling sinds jaren. Nederland vormt een opmerkelijke een uitzondering op een wereldwijde trend.

15 december 2009