Collectieve arbeidsovereenkomst
Acht vragen en antwoorden over cao's
Van cao-code tot ingangsdatum en van een cao bij overname van een bestaand bedrijf tot het algemeen bindend zijn van een cao. Acht vragen over collectieve arbeidsovereenkomsten.
Het concurrentiebeding bij contract voor bepaalde tijd; dit moet je weten
Een uitleg voor werkgevers
Als je eindelijk een geschikte medewerker hebt gevonden voor een tijdelijke positie, wil je natuurlijk niet dat ze vervolgens bij je concurrent aan de slag gaan. Maar een concurrentiebeding bij een contract voor bepaalde tijd, mag dat eigenlijk wel?
Wat is de wettelijke opzegtermijn bij een vast contract?
Vast contract: de opzegtermijn bepalen
Als je ontevreden bent over een van je medewerkers, of om bedrijfseconomische redenen moet terugschalen, kun je de werknemer ontslaan. Let op: je moet wel rekening houden met een wettelijke opzegtermijn bij een vast contract.
Hoe lang is de opzegtermijn van een werknemer?
Dit kun je als ondernemer verwachten
Hoe goed je sollicitatieprocedure ook is, soms is de klik in de praktijk minder goed dan je had verwacht. Je kunt dan overgaan tot ontslag, maar de medewerker kan ook zelf opzeggen. Wat is de wettelijke opzegtermijn van een werknemer?
Mijn medewerker zegt zijn dienstverband op
Wat als de medewerker toch besluit te blijven?
Je medewerker zegt mondeling het dienstverband op. Je gaat op zoek naar een opvolger en vindt die gelukkig op korte termijn. Maar dan meldt je medewerker dat hij toch maar blijft. Wat nu?
Bonusregeling bij een arbeidsovereenkomst
Wat houdt het in en waar moet ik op letten?
Veel medewerkers ontvangen bovenop hun maandelijkse loon iets extra’s. Dit kan bestaan uit een bonus, winstdeling of dertiende maand. In dit artikel vind je inleidende bepalingen over dergelijke regelingen.
Aanzegtermijn: laat op tijd weten of een tijdelijk contract wel of niet wordt verlengd
Hoe lang is de aanzegtermijn?
Heeft je medewerker een tijdelijk contract van zes maanden of meer? Dan moet je uiterlijk één maand voor het contract eindigt, schriftelijk laten weten of je het wel of niet gaat verlengen. Anders loop je risico op een boete van maximaal een maandsalaris.
Ondernemers versoberen secundaire arbeidsvoorwaarden
Een derde van de ondernemers snijdt in extraatjes
Ruim een derde van de ondernemers heeft in de afgelopen drie jaar de secundaire arbeidsvoorwaarden van het personeel versoberd. Nog eens 20 procent wíl dat doen.
De Arbowet sinds 2017 – Wat houdt het in?
Leef jij de regels goed na?
Een aantal jaren geleden is de Arbowet veranderd. Tegenwoordig verwacht de overheid dat werkgever, werknemer en bedrijfsarts hechter gaan samenwerken om beroepsziekten te voorkomen. Ondernemers met personeel zijn er zelf verantwoordelijk voor dat de regels worden nageleefd. We zetten daarom de belangrijkste verplichtingen even voor je op een rij.
Mag je personeel verplichten mee te verhuizen?
Column Arnoud van Dalen | Regels rond verhuizing personeel
Ik kreeg laatst een telefoontje van de heer Jansen. Hij heeft een bedrijf met vestigingen in Amsterdam en Utrecht maar wil de vestiging in Utrecht sluiten. Mevrouw Pieterse, het enige personeelslid in Utrecht, moet dan gaan werken in Amsterdam en dus elke dag reizen. Mag dat zomaar?
Arbeidsovereenkomst voor een bepaald project
Naast een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd, kun je een arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald project met je medewerker afsluiten. De overeenkomst eindigt dan automatisch als het project beëindigd is. Waar moet je op letten bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald project en wat zijn je mogelijkheden bij het aangaan van zo'n overeenkomst?
Een ontbindende voorwaarde in een arbeidsovereenkomst: mag dat?
Column Maarten Menger | Werknemer ontslaan na niet halen cursus?
Als een nieuwe werknemer niet aan alle eisen voldoet, kan scholing worden aangeboden. Kan het dienstverband per direct eindigen als het examen van die opleiding niet wordt gehaald?
Werkgevers lopen veel financiële risico's
Ondernemers hebben weinig kennis over personeelszaken
Ondernemers uit het mkb zijn slecht op de hoogte van de wet- en regelgeving op het terrein van werkgeversrisico’s, rechten van medewerkers, ziekte en verzuim.
Soorten arbeidscontracten voor flexibel personeel
Flexibel personeel aannemen op 6 manieren
Als ondernemer wil je flexibel zijn, ook als het gaat om personeel. Gelukkig hoef je niet altijd een vast contract aan te bieden. Flexibele opties zijn er in overvloed.
Mag ik mijn medewerker schorsen?
Wat zijn de regels omtrent het schorsen van personeel?
Schorsing of op non-actief zetten zijn sancties waarover niets in de wet is geregeld. Als je een 'redelijke grond' hebt, staat het je vrij om géén gebruik te maken van de arbeid van een medewerker.
Flexibele arbeidsrelaties
Het nulurencontract, min/maxcontract, freelancecontract en detachering
Een goede mix van vaste en flexibele arbeidskrachten is goed voor je onderneming. Je bedrijf is flexibel en kan inspelen op de hoeveelheid werkzaamheden. Voor medewerkers kan het ook aantrekkelijk zijn om flexibel beschikbaar te zijn.
Concurrentiebeding sinds invoering WWZ
Column Maarten Menger | Alleen in enkel geval nog geldig
Sinds 1 januari 2015 kan een concurrentiebeding alleen nog rechtsgeldig in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden opgenomen als dit noodzakelijk is vanwege een “zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang". Begin dit jaar deed de kantonrechter in Arnhem een uitspraak waarin deze zware toets aan de orde kwam.
Een uitzendkracht inhuren? Dit moet je weten
Uitzendkracht: contract, salaris en communicatie
Uitzendbureaus nemen jou als ondernemer veel werk uit handen. Toch komt er bij het inhuren van uitzendkrachten nog wel wat kijken. En natuurlijk wil je ook de beste deal. Zorg dat je het slim aanpakt.