Hoe lang is de opzegtermijn van een werknemer?

Dit kun je als ondernemer verwachten

Hoe lang is de opzegtermijn van een werknemer

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Hoe goed je sollicitatieprocedure ook is, soms is de klik in de praktijk minder goed dan je had verwacht. Je kunt dan overgaan tot ontslag, maar de medewerker kan ook zelf opzeggen. Wat is de wettelijke opzegtermijn van een werknemer?

Een contract kan worden beëindigd door een ontslag vanuit de werkgever, of een opzegging door de werknemer. Het is meestal niet mogelijk om een dienstverband direct te beëindigen. Er geldt namelijk een (wettelijke) opzegtermijn.

Tip: Benieuwd naar de regels omtrent opzegtermijn van de werkgever? In dit artikel lees je er alles over.

(Wettelijke) opzegtermijn werknemer

Is er sprake van een opzegging door de werknemer? Dan geldt een wettelijke opzegtermijn van één maand. Het maakt hierbij niet uit hoe lang de werknemer in dienst is.

Van deze regel mag wel afgeweken worden! Bijvoorbeeld wanneer de CAO dit voorschrijft, of wanneer dit in een arbeidscontract overeengekomen is. Hier zijn twee belangrijke regels aan verbonden:

  1. De opzegtermijn van de werkgever zelf is minstens het dubbele van de opzegtermijn van de werknemer.

  2. De opzegtermijn van de werknemer is maximaal zes maanden.

Let op: Staat in het arbeidscontract een opzegtermijn die tegen deze twee regels indruist? Dan geldt alsnog de wettelijke opzegtermijn van de werknemer.

Lees ook: Arbeidsovereenkomst opzeggen, hier let je op.

Opzegging werknemer: einde van de maand

De opzegtermijn wordt altijd gerekend vanaf het einde van de maand waarin de opzegging is aangekondigd. Zo eindigt een contract nooit midden in de maand. Wanneer een werknemer een ontslagbrief stuurt op 14 juni, eindigt het contract dus niet op 14 juli, maar op de laatste dag van juli.

Contract voor bepaalde tijd opzeggen

In theorie is het voor een werknemer niet mogelijk om een contract voor bepaalde tijd voortijdig te beëindigen, zonder dat jij het daar als werkgever mee eens bent. Toch zijn er een aantal uitzonderingen:

  • Als er een tussentijds opzegbeding is opgenomen in het arbeidscontract.

  • Wanneer de opzegging van de werknemer plaatsvindt in de proeftijd.

Er kan uiteraard wel worden opgezegd als jij dit als werkgever goed vindt. De meeste ondernemers kiezen hiervoor, omdat ze niet graag blijven samenwerken met een medewerker die eigenlijk weg wil.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.